Pentagon: Kitajska kopiči jedrsko orožje veliko hitreje, kot smo mislili

Jedrsko orožje. Fotografija je simbolična. Foto: epa

Po novem poročilu Pentagona Kitajska krepi svoj jedrski arzenal veliko hitreje, kot je Washington vedel pred enim letom. Ta napoveduje, da bo Peking posedoval vsaj tisoč jedrskih konic do konca desetletja.

Ocena vojnega potenciala, ki vključuje Kitajsko, je bila objavljena v letnem poročilu ministrstva za obrambo in predvideva, da bodo imeli do leta 2027 približno 700 jedrskih konic, kar je velik preskok, glede na lansko poročilo, v katerem je bila obstoječa zaloga “le” 200 raket.

Kitajska predstavlja za ZDA strateškega tekmeca, prav tako pa sta se državi med seboj obtoževali, da povzročata napetosti okoli Tajvana in širše regije Južnokitajskega morja.

Poveljnik ameriških sil general Mark Milley ocenjuje, da imajo ameriške sile “absolutne zmožnosti” za obrambo Tajvana, če bi Peking poskusil zavzeti otok, medtem ko je tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin na rednem novinarskem brifingu dejal, da poročilo Pentagona “ignorira dejstva in je polno predsodkov”. Wang je nato ZDA opisal kot “največji vir jedrskih groženj na svetu”, ker imajo “največji in najnaprednejši jedrski arzenal na svetu”, prav tako pa je dodal, da nobena država ni ogrožena z njihove strani, dokler nobena ne uporabi jedrskega orožja proti Kitajski.

Po podatkih ameriškega zunanjega ministrstva je zaloga Washingtona septembra 2020 štela 3750 jedrskih konic.

Sara Kovač