fbpx

Pentagon po preplahu na družbenih omrežij miri strahove: Nihče ne bo metal atomskih bomb

Boeing E-6 Mercury v službi ameriške mornarice (foto;: Wikimedia Commons)

Pentagon je pojasnil, da sta bila dva nočna leta letal, ki se jim reče “letala sodnega dne”, pred vzhodno in zahodno obalo ZDA vnaprej načrtovana in kljub mnogim spletnim ugibanjem ni imela nobene povezave s pozitivnim testom Donalda Trumpa na Covid-19.

“Gre za vnaprej načrtovane polete in sočasnost dogodkov je naključen,” je povedal tiskovni predstavnik ameriškega strateškega poveljstva (STRATCOM) za Washington Times. Dve letali E-6B Mercury sta vzleteli približno ob istem času kot je ameriški predsednik Donald Trump v četrtek zvečer razkril rezultate svojih testov. Letala imajo vzdevek “letala sodnega dne”, ker so v funkciji premičnih poveljniških mest za ameriške podmornice z jedrsko sposobnostjo.

Letala je opazoval Tim Hogan, svobodni obveščevalec, ki spremlja takšne lete. O njihovem potencialnem pomenu je ugibal precej dramatično, potem ko je Trump tvitnil, da ga testirajo, a še preden je objavil, da je pozitiven.

Komentatorja, ki je vprašal o njihovem pomenu, je Hogan opozoril, da je E-6B Merkur “letalo, ki lahko odredi ubijanje vseh na zemlji.” Ugibal je tudi, da naj bi bili leti namenjeni kot “sporočilo” ameriškim nasprotnikom v luči dejstva, da je predsednik zbolel.

Letala letijo skoraj dnevno

Ne samo, da je ameriško obrambno ministrstvo te teorije zavrnilo, razpadle so tudi v kontekstu drugih nedavnih podatkov o letih. Po besedah Christiaana Trieberta, vizualnega preiskovalca za New York Times, so letala Boeing E-6B Mercury redno v zraku – in so v zadnjem mesecu letela “skoraj vsak dan”, zaradi česar je za zdaj spekter grozečega jedrskega izničenja nekoliko malo verjeten.

Aleš Ernecl