Pentagon pozval turške in kurdske sile k premirju

Foto: epa

Ameriško obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so spopadi med turško vojsko in kurdskimi silami, ki jih podpirajo ZDA, v Siriji nesprejemljivi. Obe strani je pozvalo, naj ustavita boje.

“Pozorno spremljamo poročila o spopadih južno od Džarabulusa, kjer Islamske države ni več, med turškimi oboroženimi silami, nekaterimi opozicijskimi skupinami in enotami, ki so povezane s Sirskimi demokratičnimi silami,” je dejal tiskovni predstavnik Pentagona Peter Cook.

Spopadi so za Pentagon vir zaskrbljenosti
“Želimo jasno povedati, da so ti spopadi nesprejemljivi in so vir globoke zaskrbljenosti,” je dodal. ZDA po njegovih navedbah “niso vpletene v te dejavnosti, ki niso usklajene z ameriškimi silami, in jih ne podpiramo. To je že zdaj prenapolnjeno bojišče. Zato pozivamo vse oborožene dejavnike, naj takoj ustavijo boje in sprejmejo ustrezne ukrepe za končanje konflikta,” je še dejal tiskovni predstavnik Pentagona.

Turška vojska je minuli teden sprožila vojaško operacijo proti IS in kurdskim borcem YPG na severu Sirije. YPG deluje v okviru Sirskih demokratičnih sil, ki jih podpirajo ZDA in se na severu Sirije borijo proti IS.

A. R., STA

 • xtc

  Očitno svarilo bol Erdoganu kot Kurdom ;da se morajo njegove norosti nehati:
  Zanimivo bo videti ;ker bo Erdogan trmoglavil napreje_razvoj zadeve:
  Erdogan se dobro zaveda ;da so Kurdi in velika Kurdska država plan B za ZDA;ki ga bodo sleje kot preje izpeljale zaradi stabilizacije področja zato izsiljuje na vse načine_Erdogan bo sleje kot preje storil katastrofalno napako:

  • ljubinica

   “Erdogan se dobro zaveda ;da so Kurdi in velika Kurdska država plan B za ZDA;ki ga bodo sleje kot preje izpeljale …”
   Nobenega takega “plana” ni.
   ZDA kao podpirajo Kurde s figo v žepu Turki so jim veliko pomembnejši od nekih Kurdov. Kurdi so zanje samo “kolateralna škoda”.
   ….

   • xtc

    Zelo neumno razmišljanje Erdogan je preveč nepridvidljiv:

    • pokvarjeniSvet

     Erdogan je kolega globalistov,

   • Franc Šink

    Ne bi rekel, ZDA bodo najlažje prevzele nadzor v tej regiji preko Kurdov.

 • althar

  Turčija v bližnjevzhodnem zapletu očitno menja stran in se tesneje povezuje z Rusijo, potem ko so Erdogana rešili ruski obveščevalci, ki so ga nekaj ur pred vojaškim udarom obvestili, kaj se pripravlja. Turčija zato tudi ne zahteva več Asadovega brezpogojnega odhoda, toliko večji problem pa zdaj utegne nastati s Kurdi, ki so hkrati formalni ameriški zavezniki, po slili Asadovi zavezniki, tesni iranski (ter s tem ruski) zavezniki in smrtni turški sovražniki.

  • Caetano

   Kurdi niso iranski zavezniki, ker iranska teokracija zatira Kurde v Iranu, podobno, kot jih je tudi Asadova diktatura.

   Ruski FSB/KGB je opozoril Erdogana na opozicijo v delu vojske, da je lahko režiral in usmerjal vojaški udar. Moramo tudi vedeti, da je bil Gulen, če smo že pri njem za turško nevmešavanje v Sirijo, medtem, ko je edini cilj Erdogana tam onemogočiti Kurde.

   • althar

    Iranci resda zatirajo Kurde v lastni državi, a v Turčiji podpirajo Kurdsko delavsko stranko PKK, poleg tega sodelujejo z YPG v spopadih s saudskimi salafisti v Siriji, tako da bi jih v tem konkretnem spopadu lahko tretirali kot zaveznike. Vprašanje pa je seveda, kaj bi nastalo, če bodo sirski Kurdi pridobili avtonomijo v Siriji kot nagrado za pomoč sirski vojski in Asadu.

    • Caetano

     Asadov režim je že jasno povedal, da ne sprejema avtonomije, ki so jo razglasili Kurdi. Seveda ima pri tem tudi iransko podporo.

 • Caetano

  Zanimivo pa je, da kljub tem izjavam Američani na terenu še vedno nudijo zračno podporo na tem ”prenapolnjenem območju”, kot pravijo, tako Turkom in njihovim milicam, kot Kurdom. Heh.

 • sprehajalec

  Vsakemu šolarčku je jasno, da je Turška ekspedicija v Sirijo usmerjena proti Kurdom.

 • ljubinica

  Pred časom sem poslušala ameriške strokovnjake za BV …
  Jasno so povedali, da je ameriški prvi interes v Siriji odstavitev Asada.
  Jasno so povedali, da se Kurdi tako srčno boirjo proti ISIS, ker upajo na ustanovitev svoje, t.j. kurdske države.
  Jasno so povedali, da Američani ne bi smeli preveč močno podpirati Kurdov in tako hraniti njihovih upov, ker kurdske države že zaradi turškega nasprotovanja pač ne bo

  • Caetano

   Stvar je, da je kurdska entiteta že vzpostavljena na terenu od Iraka preko Sirije. Tisti košček 60 km kolikor je meje s Turčijo še držal IS ob tajni pomoči Erdogana seveda služi samo, kot klin, ki ga Turčija lahko zabije med kurdska ozemlja, da ne bodo povsem združena in da jim po možnosti čimbolj prekriža načrte.

   Bolj, kot v interesu Američanov pa je samostojni Kurdistan ali vsaj močna kurdska entiteta v interesu Izraela, ki je s tem dobil zaveznika v sovražni arabski regiji.

  • samsara

   Tudi za Slovenijo so Američani rekli, da je zaradi jugoslovanskega nasprotovanje (ne le jugoslovanskega) ne bo. Tudi küćan in tovarišija so delovali proti.

   • ljubinica

    Nisem napisala, kaj se bo v resnici zgodilo. Saj tega ne vem.
    Napisala sem samo, kakšna je pozicija Američanov..Nastanka kurdske države ne podpirajo.

    • samsara

     Tudi sam sem napisal zgolj primerjavo z njihovim (egoističnim) podobnim ‘globalističnim zavzemanjem’, kaj je prav in kaj narobe, v ne tako oddaljeni ptreteklosti. In tudi to da vsega niti Ameročani nimajo pod popolno kontrolo. Navsezadnje so sami kontrolirani in vodeni, pa večina tega sploh ne ve.

 • devote

  Erdogan bo naredil vse, samo da se znebi Kurdov. celo tako daleč bo šel, da je pripravljen očistiti Sirijo Isovcev , le če mu Asad da proste roke, ta bo seveda rade volje privolil.

  • Caetano

   Možno, da bi dobil od Asada zeleno luč, če bi se Erdogan prej čisto zvezal z Rusijo. Nič pa ni turški vladajoči kliki pomembneje, kot boj proti Kurdom

 • Olga

  Erdogan se bolj bori proti Kurdom kot proti ISIS, s katerimi ima veliko skupnega!

 • samsara

  Kar Turki sejejo, to bodo izdatno želi. Vzhod Turčije je že doslej bil teritorij, ki so se ga zahodni Turki izogibali. Ko/če bo resno počilo znotraj meja Turčije…

 • dr Janez Sveti

  Pravilni naslov:
  Pentagon ukazal turškim in kurdskim silam premirje.

  Dr Janez Sveti raziskovalni bogataš

  • Franc Šink

   Zato so tudi preselili jedrsko orožje v poslušno Romunijo.

 • tarantela

  En sam šmorn. Brez rozin.

 • garfi

  predstave preko mafijskih medijev za rajo
  potrebno bo gledat tudi YouTube nwo, obama, illuminati ipd
  https://www.youtube.com/results?search_query=nwo

 • cosmosjasnovidec

  Pred kratkim sem omenil prijateljstvo katerega sta sklenila Erdogan in Putin kjer sem omenil,da se bo Erdogan priključil rusiji,če se že morda celo tajno ni.
  Sedaj se mi pa počasi res tako dozdeva Erdoganova politika z temi napadi na Kurde.Tudi rusi so v Siriji bombandirali vse druge položaje razen đihadističnih kot so izjavili amerikanci.Če Erdogan ne bo ubogal Nata ga bodo verjetno iz njega izključili tako se bo pa pridružil rusom kar verjetno z Putinom tudi načrtujeta.
  To bi pojasnilo tudi navlako migrantov v europo kateri so pripomogli tudi rusi z bombnimi napadi na cilje civilistov ter jih nagnali proti europi.

  • pokvarjeniSvet

   kdo je destabiliziral Bližnji Vzhod ? zakaj opravičuješ američane, če celi Svet je videl in dobro ve, da od leta 2001 američani nonstop netijo vojne (zverinsko kolejo civiliste) V severni Afriki in bližnjem Vzhodu.

  • ljubinica

   “Če Erdogan ne bo ubogal Nata ga bodo verjetno iz njega izključili…”
   Erdogana izključili?
   ha ha

   Pritisnili bodo na EU, da spejme še Turčijo. Turčija je za ZDA preveč pomembna, da bi jo prepustili Rusiji.
   Erdogan to ve, zato lahko izsiljuje Zahod.

 • Američani so lepo izdali Kurde. Kurdom še ni čisto kapnilo, ampak zna biti prepozno.

 • sevenx

  Bosna 2.0. Ko Američani predlagajo premirje se šele začne…