fbpx

Video: Zloglasni zapor, kjer so mučili zapornike, naj bi le zaprli

Se še spomnite začetkov Obamovega mandata in obljub, kako bo zaprl zapor Guantanamo na Kubi? Celo podpisal je ukaz o zaprtju, pa se do danes ni zgodilo nič. Prav v teh dneh pa naj bi Pentagon pripravil načrt za zaprtje taborišča.

Guantanamo (GTMO) je razvpito ameriško vojaško oporišče na Kubi, kjer Američani zadržujejo številne teroristične osumljence. Obama je zaprtje Guantanama napovedal takoj po prisegi za prvi mandat, pa vendar se prvi premiki kažejo komaj zdaj. Roke pa ima še vedno zvezane, saj mu kongres ne da denarja za selitev ujetnikov in zaprtje zapora, Obama pa se zaradi tega doslej ni nameraval spuščati v vojno z republikanci. Zdaj v Pentagonu obljubljajo načrt za selitev osumljencev v sedem drugih primernih zaporov po ZDA, poroča STA.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Kuba – dežela Fidela Castra, salse in cigar. Pa tudi političnih iger.
Ozemlje Kube, največjega otoka v Karibskem morju, predstavlja pomembno strateško povezavo med Srednjo in Severno Ameriko, kar zna država dobro izkoristiti in tudi braniti. Ko je dala del ozemlja v najem Ameriki, gotovo ni pričakovala, da se bo na tej točki razvil verjetno najbolj znan zapor na svetu.

Leta 1903 sta ZDA in Kuba podpisali najemno pogodbo o ozemlju na jugu otoka, kjer danes stoji Guantanamo. Leta 1961 sta državi prekinili diplomatske odnose, ko je oblast na Kubi prevzel Fidel Castro in oporišču izklopil vodo in elektriko. Tako je Guantanamo edina ameriška vojaška baza izven ozemlja ZDA, ki se oskrbuje sama, brez pomoči države gostiteljice.

Foto: STA

Foto: STA

Črn madež ameriške zgodovine
Guantanamo je bil spremenjen v zapor iz ameriške vojaške baze in odprt po terorističnih napadih na ZDA 11. januarja 2002, v času vlade Georga Busha mlajšega. Cilj zapora je bil “izpraševanje nasprotnikov” ali bolje rečeno izognitev ameriškim zakonom, ustavi ter mednarodnemu pravu pri obravnavi terorističnih osumljencev. Kmalu po 11. septembru so se celice pričele polniti z domnevnimi pripadniki Al Kaide, talibani ter osumljenci iz Iraka in drugih držav.

Ravnanje z ujetniki je sčasoma preraslo v kruto, maščevalno in ponižujoče – v luči ameriškega mnenja “opravičene vojne proti terorizmu”. Te zlorabe bi se naj začele po letu 2002, ko je obrambni minister ZDA Donald Rumsfled potrdil uporabo “posebnih zasliševalskih metod”. Trenutno je v taborišču 112 ujetnikov.

Anja Dangubič