Perujska predsednica popušča levičarskim huliganom in predlaga razgrajanje ustave

Leva perujska predsednica Dina Boluarte predlaga razgradnjo ustave. (Foto: epa)

Perujska predsednica Dina Boluarte je v nedeljo napovedala, da bo kmalu predstavila dva predloga: predsedniške volitve letos in ne leta 2026, kot je bilo načrtovano, in “popolno” ustavno reformo.

Levičarska predsednica Dina Boluarte je obljubila, da bo uvedla spremembe, če nacionalni kongres ne bo sprejel ukrepov. Slednje, temeljna zahteva skrajno levičarskih izgrednikov, katerih nasilje je povzročilo 58 smrtnih žrtev in jih bo še več, bi v bistvu povzročilo popolno prenovo perujske ustave, poroča Breitbart

Po odstavitvi in ​​aretaciji nepriljubljenega komunističnega nekdanjega predsednika Pedra Castilla so levičarji v državi že skoraj dva meseca izvajali nemire, postavljali cestne zapore, da bi zmanjšali dobavo hrane in zažigali zgodovinske zgradbe. Izvedba splošnih volitev leta 2023 bi predsedniške volitve prestavila s predhodno določenega datuma leta 2026.

Peru, levičarski izgredi (Foto: epa)

Boluarte je zaradi niza ustavnih obtožb, aretacij in odstopov šesti predsednik Peruja v šestih letih. Nenehni nasilni protesti, katerih število smrtnih žrtev je zdaj naraslo na 58 registriranih smrti, so izbruhnili decembra kot odgovor na Castillovo aretacijo po njegovem neuspelem poskusu državnega udara z razpustitvijo kongresa, preden bi mu ta lahko izrekel ustavno obtožbo. 

Cilj je popolna podreditev idejam kulturnega marksizma in Forumu Sao Paolo
Spomnimo: v začetku januarja smo že poročali, da so izgredi v resnici nova akcija zloglasnega Foruma Sao Paolo, bolivijski agenti pa so vstopili v državo, da bi zatresli oblast! Perujski obrambni minister Jorge Chávez je tedaj sporočil, da je po poročilih obveščevalnih služb pet Bolivijcev vstopilo v državo, da bi spodbujali nasilne levičarske nemire in separatizem na jugu države. Cilj je državo med drugim podjarmiti idejam kulturnega marksizma.

Levičarski izgredi v Peruju (Foto: epa)

Domen Mezeg