fbpx

Pet citatov Donalda Trumpa o Kitajski – od ljubezni do posilstva

Predsednik Kitajske Xi Jinping in predsednik ZDA Donald Trump (Foto: epa)

Ameriški predsednik Donald Trump s svojimi izjavami podžiga Kitajsko. Njegovi komentarji zajemajo širok spekter vse od obtožb Pekinga do trditev, kako “ljubi Kitajsko”. Enkrat torej poudarja, kako zelo mu je omenjena dežela všeč, spet drugič, da Peking posiljuje ZDA. O Kitajski naj bi prebral veliko knjig in razumel njihov način razmišljanja, očita pa ji tudi, da so si izmislili globalno segrevanje, da bi Amerika zmanjšala svojo proizvodnjo. Preberite njegove citate.

Ameriški predsednik je znan po protislovnih izjavah, ki zadevajo tudi Kitajsko. Kmalu po tem, ko je leta 2016 razglasil svojo predsedniško kandidaturo, je za ameriško televizijo povedal: “Ljubim Kitajsko“. Njegove pripombe o Pekingu pa niso bile vedno tako pozitivne. Nemški medij Deutsche Welle je poiskal najboljše citate, ki jih je predsednik ZDA Donald Trump izrekel o Ljudski republiki Kitajski.

Kitajska posiljuje našo državo
Trump je ameriško-kitajske odnose opisal: “Kitajski ne moremo dovoliti, da bi posilila našo državo, in to je tisto, kar počne. To je največja tatvina v zgodovini sveta,” je povedal med svojo predsedniško kampanjo. Že leta 2011 je na ves glas zatrjeval: “Kitajska posiljuje našo državo.

Foto: epa

Koreja je bila del Kitajske
Nato se je posvetil zgodovini odnosov med Kitajsko in Korejo. Ne s Severno Korejo, ampak s Korejo. “Govorimo o tisoč letih in številnih vojnah. In Koreja je nekoč bila del Kitajske,” je aprila po srečanju s kitajskim generalnim sekretarjem Komunistične partije Kitajske Ši Džinpingom povedal Trump za Wall Street Journal. Njegove besede so Južno Korejo precej vznemirile, kitajsko ministrstvo pa je zatrjevalo, da ni ničesar, kar bi jih moralo skrbeti.

Odpeljite jih v McDonald’s
Premagal sem Kitajce. Zmagal sem proti Kitajski. To ti lahko uspe le, če si pameten, a naši ljudje nimajo pojma. Voditelji Kitajske so se gostili in jedli na račun naše vlade. Rekel sem: Zakaj jim pripravljate večerje na račun naše države? Obirajo nas s vseh strani. Odpeljite jih v McDonald’s in nato nazaj za pogajalsko mizo,” je Trump izrekel na enem izmed shodov leta 2015.

Včeraj sta Donald in Melania Trump prispela v Peking, kjer sta se udeležila večerje skupaj s kitajskim predsednikom Šijem Džinpingom in kitajsko prvo damo Peng Lijuan (Foto: epa).

Razumem, kako Kitajci razmišljajo
V domnevnem intervjuju s kitajsko tiskovno agencijo Xinhua je Trump menda navedel 20 knjig, ki jih prebral o Kitajski. “Prebral sem na stotine knjig o Kitajski. Poznam Kitajce. V sodelovanjih z njimi sem zaslužil veliko denarja. Razumem kitajski um,” naj bi dejal. Številni trdijo, da se ta intervju sploh nikoli ni zgodil, edini dokaz za to njegovo trditev pa je mogoče najti v prispevku LA Timesa.

Globalno segrevanje je ustvarila Kitajska
Trump je za razglasitev svojih zunanjepolitičnih ciljev in razkritje svojih navideznih sovražnikov pogosto uporabljal družbena omrežja. Na njih je komentiral dogajanje in sledilce obveščal o svojih odločitvah. Leta 2012 se je lotil vprašanja podnebnih razmer in Peking obtožil izmišljevanja in laganja o dejanskem stanju ter dodal, da želijo s tem zgolj prizadeti gospodarske interese ZDA. “Koncept globalnega segrevanja je ustvarila Kitajska in to samo zato, da bi Amerika zmanjšala svojo proizvodnjo, ki bi nato bila nekonkurenčna,” je dejal Trump.

Trump trenutno potuje po Aziji. Potovanju je namenil 12 dni, včeraj pa je prispel na Kitajsko, kjer bo ostal do jutri. Skupaj s svojo ženo Melanio Trump se je udeležil sprejema in večerje v Pekingu.

Večerja v Pekingu (Foto: epa)

A. L.