Pet desnosredinskih strank doseglo vladni dogovor na Češkem

Češki premier Andrej Babiš (foto: EPA)

Dva meseca po volitvah na Češkem je pet desnosredinskih strank, ki jih vodi Državljanska demokratska stranka ODS, doseglo dogovor o skupnem vladanju v koaliciji, je v sredo poročal digitalni dnevnik Idnes. Vlado mora potrditi predsednik države, 77-letni Miloš Zeman, ki pa je od 10. oktobra na oddelku za intenzivno nego v bolnišnici v Pragi.

Koalicia SPOLU (Skupaj), ki jo vodi ODS akademika Petra Fiale, je bila zmagovalka na volitvah in bi lahko, po koalicijskem dogovoru s Piratsko stranko in neodvisnimi predstavniki lokalnih oblasti, prevzela vajeti češke izvršne oblasti.

V zadnjih štirih letih je bila praška vlada v rokah populistične stranke ANO (Zveza nezadovoljnih državljanov), agroindustrijskega in medijskega magnata Andreja Babiša, ki je vladal v koaliciji s socialdemokrati in tiho podporo komunistov. Babiš je bil izpostavljen v aferi Pandorinih dokumentov, ki jo je razkril dnevnik el País v sodelovanju z Mednarodnim konzorcijem preiskovalnih novinarjev. Odkrili so mu naložbe preko podjetij v davčnih oazah.

ANO bo sedaj prevzela vlogo opozicije v državnem zboru, kjer ima 72 od skupnih 200 sedežev. Koalicia SPOLU bo imela 71 sedežev. Koalicijski dogovor predvideva izvršilno oblast s 17 ministri, tri več kot do sedaj. Novi resorji bodo bolj usklajevalne narave. Med njimi je novo Ministrstvo za Evropsko unijo, ki bo usklajevalo politiko z Unijo in organiziralo češko predsedovanje EU v drugi polovici leta 2022.

SPOLU bi imel v rokah deset ministrstev (med drugimi, Ministrstva za Finance, Delo, Socialne zadeve, Zdravstvo in Pravosodje), ostale koalicijske stranke pa bi si razdelile sedem ministrstev (med drugimi, Ministrstva za Notranje zadeve, Šolstvo, Zunanje zadeve in za Evropsko unijo).

Koalicija namerava vladno pogodbo podpisati v ponedeljek, 8. novembra, ko je predvidena ustanovna seja državnega zbora. Že pred tem bi moral predsednik Zeman odobriti to sestavo vlade. Vprašanje je, če bo zdravstveno stanje predsedniku dovolilo izvršiti to nalogo. Če tega ne bo mogel,  bo moral Državni zbor zaključiti postopek prenosa pooblastil predsednika.

Jože Jan