fbpx

Pet razlogov, zakaj je Trumpov novi sekretar prava izbira

Rex Tillerson (foto: epa)

Številni mediji so se na odločitev novoizvoljenega predsednika Donalda Trumpa, da za sekretarja za zunanje zadeve imenuje Rexa Tillersona, odzvali negativno zaradi njegovega poslovnega sodelovanja z ruskim predsednikom Putinom. Poznavalci menijo, da bo prav on za državo odlična izbira.

Kot direktor petega največjega poslovnega imperija na svetu Exxon Mobil, je Tillerson letno obračal kar 260 milijard dolarjev in posloval v 21 državah. S tem izdatno pripomore k bruto družbenemu produktu številnih držav, poleg tega pa daje delo več kot 75 tisoč ljudem. Njegovo podjetje je prejelo več nagrad za najbolje vodeno podjetje v svetovnem merilu.

Po 40-letni podjetniški karieri se je Tillerson nameraval upokojiti do leta 2017, vendar je kljub temu sprejel odgovorno mesto in izziv, ki ga čaka na vrhu ameriške diplomacije.

Da je Tillerson prava Trumpova izbira, so argumentirali tudi v Newsweeku:

1. Ameriško zunanje ministrstvo ‘State Department’ s svojimi 70 tisoč zaposlenimi in 65-milijardnim proračunom potrebuje korenito reformo. Dokazano učinkovit in dober menedžer velike korporacije bo velike lažje premagal številne birokratske ovire in upravo spremenil v bolj agilno, fokusirano organizacijo, ki zaposljuje le najboljše ljudi. Njegov predhodnik John Kerry je upravo pustil precej osiromašeno z vidika strokovnih kadrov, zato bo imel veliko dela pri reorganizaciji.

2. Tillerson se je v svoji karieri izkazal kot zelo izkušen pogajalec z diplomatskimi izkušnjami, s katerimi je reševal številne probleme in spore po svetu s številnimi državami, organizacijami in drugimi subjekti. Že v svojem podjetniškem delovanju se je moral soočati s številnimi geopolitičnimi izzivi, ki so prisotni na trgu. Za razliko od Kerrya bo Tillerson prevzel popolno odgovornost za vse poteze.

3. Tillersonov odnos z Rusijo in Katarjem ni nujno njegova slabost. Njegova zmožnost doseganja dobrih odnosov s Putinom v času, ko so odnosi med ZDA in Rusijo na najnižji možni ravni, kaže na njegovo sposobnost sodelovanja celo v najtežjih trenutkih. To je namreč njegova dragocena sposobnost, ki bo pomembno pripomogla pri upravljanju odnosov med Moskvo in Pekingom.

4. Rex Tillerson ima zelo kakovosten in neposreden odnos z bodočim predsednikom Trumpom. Močna in učinkovita figura zunanjega ministra zahteva zaupanje in vero predsednika. Za razliko od kandidata Mitta Romneya, je Tillerson vodja, ki ga Trump spoštuje in ga bo tudi poslušal. Prav tako bo svoja stališča uveljavljal v svojem kabinetu med številnimi mnenji.

5. Novi zunanji minister ima obsežne izkušnje v domači politiki. Na čelu svojega podjetja je moral krmariti med Kongresom, Belo hišo in drugo birokracijo. Njegove bogate izkušnje v gospodarstvu, poslu, družbi in vladi bodo neprecenljive pri soočanju s številnimi globalnimi izzivi, ki zahtevajo izdatno razumevanje geopolitike in geoekonomije.

M. P.