fbpx

Peter Opeka prejel državno odlikovanje Madagaskarja za 30 let boja proti revščini in pomoči njihovemu ljudstvu

Predsednik Madagaskarja Andry Rajoelina in Peter Opeka. (Foto: Twitter)

Peter Opeka je prejel državno odlikovanje Madagaskarja. Opeka, ki se že več kot 30 let bori proti revščini na Madagaskarju, je ena najbolj priznanih slovenskih osebnosti v tujini. Vrednost njegovega dela je prepoznal tudi aktualni papež Frančišek, ki ga je v letošnjem letu počastil z uradnim obiskom.

“Hvala za boj proti revščini. Hvala za vašo solidarnost. Hvala za skrb za naše otroke. V imenu vseh državljanov Madagaskarja se vam, Pedro Opeka, zahvaljujem za vsa dobra dejanja. Zato vam izročam veliki križ 2. reda,” je v svojem Twitter sporočilu zapisal predsednik Madagaskarja Andry Rajoelina.

Peter Opeka je eden največjih slovenskih svetovnih dobrotnikov in priznanih osebnosti v svetu. Predvsem malgaškim otrokom, živečim na smetiščih in v bedi, je Opeka s požrtvovalnim delom pokazal, da obstajata upanje in boljše življenje v prihodnosti. Deluje že 30 let v kraju za reveže Akamosa, kjer je korak za korakom odpravljal bedo in tegobe tamkajšnjega lokalnega prebivalstva in otrok. Za svoj trud je bil letos nagrajen tudi z uradnim obiskom papeža Frančiška.

V preteklosti bil nominiran tudi za Nobelovo nagrado za mir
S svojim delom si je Peter Opeka prislužil mnogo mednarodnih priznanj. V preteklosti je bil nominiran za Nobelovo nagrado za mir, a žal ni bil izbran. Slovensko občinstvo ga je pobližje spoznalo v presunljivem dokumentarnem filmu Dober prijatelj – Pedro Opeka avtorja Jožeta Možine, ko je lahko svetovna javnost videla veliko humanitarno delo človeka, ki je svoje življenje posvetil boljšemu jutri afriških otrok.

Foto: Twitter

Luka Perš