fbpx

Peterletu ni uspelo. Kandidat za predsednika evropskega parlamenta postal Italijan Tajani

Lojze Peterle na dogodku z Milanom Kučanom, (Foto: STA)

Po prvem krogu volitev kandidata največje skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP), so trije kandidati, med njimi tudi Slovenec Lojze Peterle, odstopili od kandidature. Kandidat EPP je tako Italijan in nekdanji komisar Antonio Tajani.

Od kandidature sta poleg Peterleta odstopila tudi Irka Mairead McGuinness in Francoz Alain Lamassoure. V prvem krogu glasovanja za zaprtimi vrati je Peterle po zadnjih podatkih prejel najmanj glasov (18). Največ podpore so poslanci namenili nekdanjemu evropskemu komisarju Tajaniju, ki je dobil 94 glasov. McGuinnessovo je podprlo 57 kolegov iz skupine, Lamassoure je dobil 38 glasov. V 216-članski skupini je bilo veljavnih 207 glasovnic.

Sprva je bilo predvideno, da bodo potekali največ trije krogi glasovanja. V drugi krog bi se lahko uvrstili vsi štirje kandidati ne glede na število glasov, v tretji krog pa bi se prebila dva z največ glasovi v drugem krogu.

Vodja EPP Manfred Weber je danes poudaril, da je izbira kandidata EPP svoboden in demokratičen proces, v katerem imajo besedo vsi poslanci desnosredinske politične skupine.

Tajani je že znani obraz v evropski politiki
Antonio Tajani
je bil v preteklosti komisar za promet, v času afere Dieselgate pa je bil komisar za industrijo. Tajani se bo 17. januarja s kandidati drugih političnih skupin potegoval za mesto socialista Martina Schulza, ki se bo januarja poslovil s položaja po dveh zaporednih dveinpolletnih mandatih.

Antonio Tajani (foto: epa)

Antonio Tajani (foto: epa)

Socialisti in demokrati (S&D) so za svojega kandidata imenovali vodjo skupine, Italijana Giannija Pittella. Evropski konservativci in reformisti (ECR), tretja največja politična skupina, so ta teden za svojo kandidatko za predsednico institucije imenovali gluho poslanko iz Belgije Helgo Stevens. Vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt sicer svoje kandidature še ni uradno napovedal, je pa tudi ne izključuje.

M. P., STA