Peterletu ni uspelo. Kandidat za predsednika evropskega parlamenta postal Italijan Tajani

Lojze Peterle na dogodku z Milanom Kučanom, (Foto: STA)

Po prvem krogu volitev kandidata največje skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP), so trije kandidati, med njimi tudi Slovenec Lojze Peterle, odstopili od kandidature. Kandidat EPP je tako Italijan in nekdanji komisar Antonio Tajani.

Od kandidature sta poleg Peterleta odstopila tudi Irka Mairead McGuinness in Francoz Alain Lamassoure. V prvem krogu glasovanja za zaprtimi vrati je Peterle po zadnjih podatkih prejel najmanj glasov (18). Največ podpore so poslanci namenili nekdanjemu evropskemu komisarju Tajaniju, ki je dobil 94 glasov. McGuinnessovo je podprlo 57 kolegov iz skupine, Lamassoure je dobil 38 glasov. V 216-članski skupini je bilo veljavnih 207 glasovnic.

Sprva je bilo predvideno, da bodo potekali največ trije krogi glasovanja. V drugi krog bi se lahko uvrstili vsi štirje kandidati ne glede na število glasov, v tretji krog pa bi se prebila dva z največ glasovi v drugem krogu.

Vodja EPP Manfred Weber je danes poudaril, da je izbira kandidata EPP svoboden in demokratičen proces, v katerem imajo besedo vsi poslanci desnosredinske politične skupine.

Tajani je že znani obraz v evropski politiki
Antonio Tajani
je bil v preteklosti komisar za promet, v času afere Dieselgate pa je bil komisar za industrijo. Tajani se bo 17. januarja s kandidati drugih političnih skupin potegoval za mesto socialista Martina Schulza, ki se bo januarja poslovil s položaja po dveh zaporednih dveinpolletnih mandatih.

Antonio Tajani (foto: epa)

Antonio Tajani (foto: epa)

Socialisti in demokrati (S&D) so za svojega kandidata imenovali vodjo skupine, Italijana Giannija Pittella. Evropski konservativci in reformisti (ECR), tretja največja politična skupina, so ta teden za svojo kandidatko za predsednico institucije imenovali gluho poslanko iz Belgije Helgo Stevens. Vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt sicer svoje kandidature še ni uradno napovedal, je pa tudi ne izključuje.

M. P., STA

 • Get2 Business

  sej ni čudno. peterle je, žal, neverjetno antipatičen človek.

  • sumljivislon

   ..čestitke – pot do Union hotela …ni bila uspešna ;)

  • RATATA

   Simpatičen res ni, je pa zato grdavš.

 • Minovak

  Očitno je levičarstvo tako osovraženo (razen pri nas), da ti prepreči pot do uspeha že samo misel o njem. Lojze je na žalost pomislil…

  • Olga

   … če me nihče ne vidi, bom zavil na levo, ker se splača!

 • montyamp

  V EU vedo da je Peterle podrepnik žveplenega pritlikavca , partijskega derivata iz yugogreznice .

  Sluz se demokratom gabi , kot pravim Slovencem .

 • Olga

  Peterle – po pričakovanju! Popušio kot Turek! Tudi orglice ne nucajo! Lahko gre h Kučanu, da mu še kaj zrihta, dokler ga Nemci ne nagradijo za udbaške rabote!

  Edini od Slovencev, ki je uspel in to upravičeno, je gospod Čeferin, ker ga krasijo poštenje in sposobnost! Iskreno smo ponosni nanj!

  • Slovenka

   Pravzaprav bi lahko na orglice zapiskal kakšno žalostinko, preden se gre zjokat v Murgle. Mu bo Štefka skuhala čajček ali dva, Mali pa ga bo povabil v Zvezdo na tortice.

   • Olga

    +++++++++++

  • Darth Vader

   res je, od vidnih in javnih antijanša, kar Čeferin je……je edini ohranil integriteto pravnika in javno povedal da je bla obtožnica lažna in pravno gledano ne pije vode…..

  • Iza Demos

   Odvetniško družbo Čeferin krasi sposobnost in še posebej Čeferine. A vaša izjava, da se je v zadevi Patria g. A. Čeferin postavil na stran resnice ne drži. Pokončno se je postavil na stran pravne stroke, kar pa ni enačiti z resnico ali lažjo in še manj s pravico. Tako kot ustavno sodišče v primer koroških dečkov, se tudi g. A. Čeferin ni spuščal v to ali je bilo očitano dejanje storjeno ali ne, ampak v to, da je bil izpeljan postopek tožilstva napačen in da za očitano dejanje tožilstvo ni zbralo nedvoumne dokaze, na podlagi katerih bi lahko sodišče izreklo obsodilno sodbo. V nadaljevanju pa da sodišče lahko obsoja le na podlagi dokazov, ki z gotovostjo in ne le verjetnostjo dokazujejo, da je bilo dejanje izvedeno. No in celo v spisani obsodbi v primeru Patrie v zvezi z g. Janšo sodišče ni izrazilo te gotovosti, še več niti jo ni zatrjevalo, kaj šele prepričljivo utemeljilo.
   Na vprašanje novinarjev ali menda ne verjamete, da je bilo v primeru Patria vse čisto, pa je odgovoril: ” Ne vem, ali je bilo vse čisto ali ne, ker primera Patrie ne poznam. Znano in staro pravilo je, da preganjaš izključno na podlagi dokazov, ki jih zbere tožilstvo……” Takole pa je strokovno odgovoril (november 2014) g. P.Čeferina ob medijski vojni in zborovanjih pred sodiščem na vprašanje novinarja ali je g. Janša politični zapornik: “Janša ni ne politični zapornik ne politik v zaporu, on je obsojenec v zaporu” . Strokovno in pravno korektno.

 • MEFISTO

  Ker je soliral, ne more iskati krivcev.

  Velik ego pa premajhno srce, ali tako nekako.

  Rezultat glasovanja je precej podoben fiasku, ki ga je v OZN doživel Tuerk.

  Moraš biti pa res hudo vase zaverovan, da tako slabo oceniš svoje šanse.

  • Darth Vader

   ideološka zaslepljenost v sloveniji predvsem levici daje lažen občutek intelekta, v realnosti pa desnica, ki je veliko bližje realnosti slovenskega naroda, intelektualno daleč prekaša levico…..po vseh kriterijih, kar jih obstaja

 • althar

  Žlahtni kadidati nekam slabo uspevajo zadnje čase na mednarodnem prizorišču. Bo treba sklicat kakšen sestanek v Zvezdi.

 • Slovenka

  Lojzek se je obrisal pod nosom, meni pa je razveselilo spoznanje, da je še upanje za Evropo.

 • xtc

  Vir iz RKC alias udbo Lojzek nima šans;ta je le še za kučanovega postreščka z MIlo in Nsi:

 • xtc

  Ne glede kakšna je EU družbeno politični delavci tipa Lojze in Mila imajo rdeč karton:

 • Krtača17

  Raje naj gre čebele dam futrat da mu jih ne poje država pardon varoja…..

  • xtc

   A imata Milan in Vlado ČEBELNJAKE?
   hJA ptice istega perja letijoi skupaj:

 • RATATA

  Morda je škoda, da ni Lojze dobil, saj bi nam lahko vrnil Itrske železnice in Aerodrom Ljubljana Pulj, ki ga je zasral v letih ihtenja. Ci go

  • Darth Vader

   ta cigo je prodal gorenjske mlekarne italjanom za malo bagatelco……in gorenjski kmetje majo z njim neporavnane račune….

   • RATATA

    Marsikdo od Slovencev ne ve, da ima z njim neporavnane račune.

 • Stajerka

  a je res, da evro poslanci SDS niso glasovali za slovenskega kandidata????……tako poroča Hanzi TV……

  • AlojzZ

   Seveda! Kaj pa opleta o Janši, da mora v zapor! Potem pa pričakuje njegovo podporo!

  • Darth Vader

   ja dobrjutr, tacga kot je Peterle ne volim, pa če je samo on na listku napisan…..preveč se ve o njem zaradi interneta, kaj je govoril, kako je govoril in proti komu je govoril

 • Hribouc

  Matervola, ta Evropa me pa res srečo !

 • Vrhovni sodnik

  Ponyevi kandidati v svetu pomenijo manj, kot 0, je tud sluzasti in zdaj Lojzek dokazal

  • rrrrr

   Pozabil si BB: Bratušek&Betetto

   • Vrhovni sodnik

    ITAQ.

 • Slovenka

  Ne skrbite za Lojzeka. Še vedno mu ostaja plača evroposlanca, tako da bo že prišel skozi mesec in tudi Malega bo lahko kdaj pa kdaj počastil v Zvezdi, za kratek čas bo pa malo zapiskal na orglice. Seveda bo Janša od slej naprej užival njegovo nesmrtno sovraštvo.

 • marker

  Lojze Peterle se je pridružil Danilu Türku, Alenki Bratušek in Nini Betteto na lestvici neuspehov. Spet se je izkazalo, da je ugled tistih, ki na domači sceni veljajo za zgled sposobnosti in strokovnosti v mednarodnem prostoru precej drugačen. Naša elita, ki se razglaša za napredno in kozmopolitsko, tam kotira bistveno nižje, kot nas skušajo prepričati naši mediji in zagovorniki.

  • Darth Vader

   ta “elita” je trop polpismenih oportunističnih starčkov, katere je internet razgalil, pri nas se pod okriljem levice delajo za neke avtoritete a niso nič drugega kot barski čenčači in gošarji…..skupaj z vsem primitivizmom in intelektualno podhranjenostjo, katere tak socialen status avtomatično prinese s seboj….

 • centurion

  Udbovce (Tirk,Bratušek,Peterle &co) so v svetu že zdavnaj razkrinkali,
  pa spoznavajo trenutek resnice.
  V Sloveniji pa dolina šentflorjanska.

 • Antonius

  V spominu ostaja izdajalska Peterletova izjava, da Janša ni politični zapornik, ampak politik v zaporu.
  In ta prevarantski politikant je potem pričakoval, da bo SDS podprla njegovo kandidaturo za mesto predsednika evropskega parlamenta.
  Človek zgornjo sliko pogleda, pa Peterleta vidi v družbi prav tistih, ki so bili najbolj zainteresiranih, da jim je na uslugo pomagal zapirati arhive.
  O pritlehnem zahrbtnežu je pokojni Bajuk imel priliko izvedeti vse, ko mu je pred volitvami leta ‘o8, Peterle metal izdajalski nož v hrbet.
  Da je Peterle prevarantska baraba, ga izdajata že grimasa na obrazu in njegov glas. Poln samega sebe nas hoče prepričati, da premore njegova moškost izvrsten BAS. Ko bi moral pa ta basist pritegniti v zboru se skrije pa za orglicami.
  Peterle se ponuja demokrata, dokler se ga ne dotakne oblast. Potem pa zelo hitro postane avtokrat. Nikogar ne posluša.
  Pokojni prijatelj je Peterletu pisal govore, volil ga ni pa nikoli. Vedel in poznal je, kaj se skriva za Peterletovo fasado.
  Peterle in Novakova sta taprava za skupaj. Upam, da bosta na slednjih volitvah odšla tja, kamor se je odšmirglan odpravil drugorazredni Turk.

  • Vrhovni sodnik

   ++++++++++++++++++++++++, čista 10.

  • AlojzZ

   “Peterle se ponuja demokrata, dokler se ga ne dotakne oblast. Potem pa zelo hitro postane avtokrat. ”

   Oh! Potem pa sploh ni drugačen od Milana in Janeza! Ni čudno, da je bil zadnji!

  • if

   Petrle, Tonin in predsednica Novak so NSi osebe, ki v sedanjosti ne zmorejo enoličnega delovanja. Kako bi ga dokazale? Tako, da bi podprle obrambo dopstopnosti do arhivov, da bi z javno besedo zaščitele političnega zporanika JJ, da bi uzurpatorju MIlanu Kučanu zaščitniku komunističnega zločina ne izglasovale nevredne pokojnine.

   Antonius, mislim, da je Tonin avtor izjave “Janša ni politični zapornik, ampak politik v zaporu”.

   Sramotno: Matej Tonin čisto prevzel mentaliteto F21! “Janez Janša ni politični zapornik, je politik v zaporu .”
   http://www.politikis.si/?p=142610

   Tonin pravi, da Janša ni politični zapornik
   http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/tonin-pravi-da-jansa-ni-politicni-zapornik

   • Antonius

    if, preprosto hvala!
    V bistvu pa sploh ni pomembno kdo iz NSi-kd je podal ,sramotno izjavo, bolj pomembno je to, da se od izjave ni distanciral nihče od vodilnih članov stranke.
    Zaradi tega dejstva je SDS ravnal popolnoma pravilno, da ni podprl Peterletovo kandidaturo za …. .
    Ah, Tonin je pa presežnik v vseh pogledih pokvarjenosti. Že pri teh letih je povsem poravnan z Novakovo in Peterletom.
    To je trojček, ki bi v kompostniku gnoj pokvaril, če bi prišli v stik z njim.

    • if

     Razumem. Vsakemu se lahko zgodi, da zadevo A poveže z napačno osebo.

     Bil sem podpornik NSi in SDS v Bajukovem času.
     Od aktualnih parlamentarnih strank danes ostaja le še SDS na braniku vrednot svobode. V ta tabor štejem še nastajojoči stranki Aleša Primca in po krivičnem preganjanega Franca Kanglerja.
     Zaradi omenjenih dejstev (nepodpora odpiranju arhivov, nezavzemanje za politično preganjane, podpora uzurpatrski penziji) NSi ni v tem taboru.

 • FORT WORTH

  Je Peterle dobil bumerang direkt v celo ? Sam fprasam ?

 • plamen100

  boli njega. Ze tretji mandat vedri v EU parlamentu, nagrabil si je en kup denarja pa se za penzijo bo imel po 1000 eur za vsak mandat, “naredil” pa razen tega da je moral potovati v Bruselj in pa nazaj, pa itak nic ni,t enko kot Ivo Vajgel, ki na vprasanje kaj bo pa on pocel v Bruslju odgovori, da se bo brigal za pravice starejsih v EU???…haha

  • Darth Vader

   2 idiota….Vajgl in Petrle…….delata sramoto slovenskemu narodu po svetu

  • Borut Stari

   Za tri mandate je bil izvoljen ni se sam okronal za evropskega poslanca. Bednik fovšljivi.

   • plamen100

    bednik si ti, ki ocigledno podpiras taksne izbrance”naroda”, ki jih izbere 30% volilnih upravicencev, ki podpiras taksne ki si ustanovijo stranko toliko da jih potisne za eu parlamentarca, ali pa ki doma vse zavozijo kot Bogovic pa uporabijo stranko se za zadnji veliki met, zanposlanca v eu…to je bedno da bolj bedno res ne more biti!

    • Borut Stari

     Umiri živce, saj te bo kap. Že na začetku sem napisal, da je postavljen na portal pljuvalnik, da bedniki zdravite svoje frustracije s pljuvanjem po drugih.. To dejstva , da je Peterle evropski poslanec ne bo spremenilo. Osebno se teh volitev nisem udeleži in nihče od teh ni moj izbranec. Vseeno za mene je izbira legitimna.

     • plamen100

      Nic skrbeti, kolesarim tako , da imam srce se kar dobro, ceprav nikoli ne ves…
      Volitve so legitimne saj veljajo ce tudi le eden pride. Druga pa je stvar kaj so ti ljudje naredili za drzavo. Zaenkrat nic, manj kot nic. Tudi Bulceva,ki je bila v eu potisnjena samo z voljo Cmerarja mimo vseh predpisanih postopkov ker je pac Brstuskova odpadla, za Slovenijo ni nicesar naredila, bistvo je da v zep na mesec pospravi +30.000 eur! Sicer kaj pa bo teh 8 poslancev naredilo ko jih ze ima samo Nemcija 90 in zaradi te lazne eu demokracije tudi jaz ne hodim na te volitve. No ker pa so ljudje sedaj videli kako nesposobna je ta evropa pri migrantski krizi in pri delu s temi migranti pa udelezba ne bo niti 20%.

     • Borut Stari

      Kaj naši evropski poslanci naredijo smo premalo obveščani. Recimo zadnje česar se spomnim je to, da je Bulčeva porezala cene nemških vinjet in preprečila namen velike Nemčije, da njeni državljani plačujejo manj kot tujci.
      To, da ne vemo njihovem delu skoraj nič smo krivi sami zaradi nezanimanja domačih. Vse kar takoj zvemo so le negativne stvari ker mediji živijo od rumenega tiska.

 • tarantela
 • tarantela

  No, če je Peterle izpadel, nič takega, izpadli so tudi drugi, samo Slovenci smo do sonarodnjakov strašno privoščljivi, kadar jim gre slabo, če jim gre dobro, nas pa foušija daje.

  • von Rhein

   Sem Slovenec,nisem nevoščljiv ,sem pa privoščljiv.Hinavcem,lažnivcem in nesposobnim vsiljivcem.

  • mojadezela

   Slo folklora. Ampak vseeno, v mojih očeh si pač Peterle tega položaja ne zasluži. Pa tu ne gre za mojo privoščljivost ampak poznavanje tega podtaknjenca.

  • xtc

   čE JE IZPADEL “Vir iz RKC” ni nobene škode;Nsi vse bolj postaja nova izpostava “Vaške udbe” na desnici kot SLS:

 • von Rhein

  Spet je kriva SDS,ker ni podprla Petrleta.Kako da ni res?Res je,berite in poslušajte poročila.Komentarji (večina) na MMC pa povedo zakaj so kandidati Slovenije vedno postavljeni v out.

 • VERZIFIKATOR

  Peter L. Krogar

  PETROV ČASTNI KROG

  Peter se že dolgo je pripravljal,
  maraton, če treba, sam bi tekel,
  zmagovalca majico oblekel,
  že vnaprej veselo je proslavljal.

  Trije krogi naj bi se odvili,
  na kondicijo je Peter stavil,
  naokoli o uspehu pravil,
  da dvolični že so ga slavili.

  Bil navajen Peter le porazov,
  zdaj se končno zmaga mu obeta,
  ki doma bila mu večkrat vzeta,
  stavi Peter vse na moč dokazov.

  Bil je športnik, vselej bil tekač,
  z desne se na levo je prestopal,
  dobro se po treningu okopal,
  preoblekel majic več in hlač.

  Zdel kot nov je, zopet preoblečen,
  na več krogov Peter le pripravljen,
  pa po prvem že domov odpravljen,
  je odstopil naš tekač nesrečen.

  Krivi kajpak spet so navijači,
  najmanj trije niso ga podprli,
  se premalo mu v podporo drli,
  reče Peter, ko se preoblači.

  Stavil Peter zopet je na vse,
  častni krog do konca je pritekel,
  z desne se na levo opotekel,
  ni več v tekmi, spet je Peter le.

 • bednick

  Ne morem komentirat.
  Stalno gledam policistko z velikimi joški (desno zgoraj).
  Mater bi jo…

  • indijanka

   Komentar se ne razlikuje od tvojih običajnih in dokler lahko uporabljaš roke, ni sile.

   • bednick

    Zdaj pa policistke ni več, ampak še vedno ne morem komentirat, ker jo iščem po celem portalu.
    A mi lahko daš link?

    • indijanka

     Link do česa…nisem help desk za moške, ki jim ne uspe zadržati niti sanjarjen.

     • mojadezela

      hahaha

 • Darth Vader

  eh peterle……polpismena cerkvena socialistična miš brez vidnih osebnostnih lastnosti in sposobnosti, ki bi ga mogoče klasificirale kot vodjo…..ampak ni, on je sam politični oportunist

  • Borut Stari

   Bejž no, komunajzarska nepismena podgana. Za konec, priimek se piše z veliko začetnico, Ker ne spoštuješ drugih pišeš z veliko začetnico le sebe. Značilno za bednike levega tipa.

   • Darth Vader

    spoštovanje posameznika si zaslužiš z dejanji borut stari…..in ne zato, ker ti rečejo, da je pastirček peterle “predstavnik mene” v politiki…..to vam še ne gre v glavo kajne?

    • mojadezela

     Če nisi za, si komunajzer, to je že klasika tukajšnih komentatorjev. Tako so zagovedni in indoktrinirani, kot so to “levičarji”. Samo, da še ne vedo, da v naši deželi še vedno nimamo ne prave desnice ne prave levice. Tem govednikom ne moreš odpreti oči, zato se z njimi pač ne ukvarjaš.

     • Borut Stari

      Če nisi za ni nič narobe. Če pa mečeš blato okoli sebe in blatiš druge pa si res komunajzar.

     • mojadezela

      Evo dokaz…..sedaj sem komunajzer.

     • Borut Stari

      Aha sedaj si se prelevil iz komunajzarja v komunista. Pozitivna levitev.
      V blatu smo vsi zaradi tistih, čigav ego je veliko večji od njihove pameti. Pa še legalno so izvoljeni.

    • Borut Stari

     Resnica boli. Peterle je tvoj predstavnik v parlamentu EU pa če se vržeš na trepalnice. Zaničevanje drugih krepi tvoj bolani ego.Ta je pri tebi večji od pameti. Sicer je na portalu pljuvalnik postavljen.

  • mojadezela

   Ja politični oportunist in človek korporacij. Največji dokaz za to je, da je volil proti zakonu, ki bi zahteval vpisovanje GSO sestavine v hrani. Kera ironija, tip ki je preživel raka, ti glasuje proti temu, da bi se označevali strupi v hrani. To pomeni samo eno, namreč dobil je lepo plačilo za svoj glas proti. Fuj…gnida iz opus dei-a.

 • Borut Stari

  Postavljen je novi pljuvalnik na portal. Sedaj hinavci, neprivoščljivci, nesposobni lažnivci in bedniki vseh vrst lahko začnete pljuvati. Ajde navali.

 • dr Janez Sveti

  Škoda.
  Dr Janez Sveti genij

  • pajot

   Ni škoda. Škoda je mladmu fantu jajca odrezat.

   • karpelec

    Si točno pogledal, ima sploh jajca?

   • dr Janez Sveti

    Jao!
    Dr Janez Sveti jajorez

 • Olga

  Na sliki je skupek zarotnikov in izdajalcev!

 • Capi

  Kaj je pa ta udbovc Kučan delal tam? A misli da brez njega ne morjo nikjer nič nardit?
  Me spomne na enga vodilnega iz naše firme, ko je še po 10.letih v penziji še kar obiskoval firmo ter spraševal kako gre in če je vse vredu……..

 • Iza Demos

  Priznam, da mi je šel s tistimi orglicami na živce….. ampak to, da je zanj glasoval le en SLO predstavnik v EU parlamentu pa je močno sporočilo slovenskih strank o stanju politike v naši SLO.

  Škoda!

  • Olga

   Kakšna škoda?

   • Iza Demos

    Zanj je glasoval le g. Franc Bogovič. Edini, ki je glasoval drugače, ostali pa so se očitno poenotili. Postavlja se mi vprašanje ali je on glasoval po navodilu ali oni drugi enotni …

 • garfi

  petrle je vedno bolj škodljiv in nesimpatičen
  pridružil se je murgelskemu turku in bo še bolj zagrenjen

 • Osti jarej

  hehhhehehheeee….

 • Franc Novak 1979

  A ne bi bilo smešno, da bi zdaj še en ex-komunist vodil evropsko oblast. Že IJJ je bil predsedujoči pol leta, zdaj pa še ta.

  • gušto

   Jej, a še zdej te peče ? Si pa res bogi, no.

   • Franc Novak 1979

    Ne, me ne peče, me pa je malo sram, da je tako nizko padel, pa tak potencial je bil v Mikro Adi, ko sva se pogovarjala.

 • xtc

  Smešno:
  Ob polomu Loisiusa najbolj žalujejo ravno levaškorusofilski patroni:

 • piko8

  Zgoraj na sliki sama kOMUNISTIČNA GOLAZEN!!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!