fbpx

Petnajst let od smrti papeža, ki je Slovencem dejal, da jih ima rad

Foto: epa

Ob 15. obletnici smrti Janeza Pavla II. je kardinal Stanisław Dziwisz nagovoril Poljake, da naj bodo duhovno povezani, in da naj ob 21.37 h na oknih prižgejo sveče. Svojim rojakom je dejal, da naj bo to simbol ljubezni in solidarnosti, in da naj bo to prošnja za Božje usmiljenje za ves svet. Slovenci se nekdanjega papeža najbolj spominjamo po tem, ko je v Postojni dejal, da nas ima rad. 

Pred petnajstimi leti nas je na današnji dan zapustil velik človek, papež Janez Pavel II. Ob tej priložnosti je Poljake nagovoril kardinal Stanisław Dziwisz ter jih pozval k duhovni povezanosti. Obenem jim je dejal, naj ob 21.37 h na oknih svojih domov prižgejo sveče, ki naj bodo simbol ljubezni in solidarnosti, še zlasti pa priprošnja pri Bogu za njegovo usmiljenje za ves svet, poroča Polska Agencja Prasowa

Janez Pavel II. se je rodil kot Karol Wojtyła 18. maja 1920 v kraju Vadovice na Poljskem. Leta 1938 je pričel s študijem polonistike na Jagiellonski univerzi v Krakovu. Leta 1942 je vstopil v krakovsko semenišče za bogoslovce, obenem pa skrivaj študiral tudi filozofijo na neuradnem oddelku za teologijo iste univerze, 1. novembra leta 1946 pa je bil posvečen v duhovnika.

Leta 1953 je postal predavatelj moralne teologije in družbene etike v krakovskem semenišču za duhovnike. Leta 1958 je z 38 leti postal najmlajši poljski škof, 1963 krakovski nadškof, leta 1967 pa že kardinal. Leta 1978 je bil kot 58-letnik izvoljen za papeža. Leta 1981 je bil nanj izveden teroristični napad, ki pa ga je preživel. Umrl je 2. aprila leta 2005. Leta 2011 je postal blaženi in leta 2014 svetnik.

Kako se Janeza Pavla II. spominjamo Slovenci?
Ob 15. obletnici smrti slovanskega papeža se Slovenci z veseljem spominjamo njegovih dveh obiskov pri nas, in sicer leta 1996 in 1999. Med svojim papeževanjem je bil zelo povezan s nami. Med drugim je potrebno omeniti, da je v času svoje apostolske službe imenoval največ slovenskih škofov, tudi v tujini, med drugim je na čelo ljubljanske nadškofije leta 1980 imenoval Alojzija Šuštarja. Ko je papež prvič obiskal našo domovino je po pristanku letala najprej poljubil slovensko zemljo. In nenazadnje si ga bomo zapomnili po tem, kako nam je leta 1996 v Postojni na prizorišču dejal, da nas ima rad, poroča Družina

Domen Mezeg