Pevec skupine U2 Bono v Davosu priznal, da je kapitalizem iz revščine rešil milijone ljudi, in pozval k pomoči Afriki!

Bono (Foto: Facebook)

Znani vokalist skupine U2 in aktivist Bono je v Davosu priznal, da je kapitalizem iz revščine rešil več ljudi, kot katerikoli -izem, in obenem pozval k pomoči Afriki.

Pevec irske skupine U2 Bono, ki je znan tudi kot družbeni aktivist, je nedavno sodeloval na svetovnem ekonomskem forumu (WEF) v Davosu, kjer se vsakoletno zberejo svetovne finančne, gospodarske in politične elite. Tam je priznal, da je kapitalizem iz revščine rešil več ljudi, kot katerikoli drug -izem. Prav kapitalizem je po njegovih besedah iz revščine rešil milijone ljudi, kot sistem pa po njegovem mnenju ni nemoralen, pač pa je amoralen. Kot še poroča Independent, naj bi pevec dejal tudi, da je nebrzdan kapitalizem povzročil mednarodni vzpon populizma in da so državni izdatki bolj ogroženi kot kadarkoli prej.

Bono pozval k boju proti revščini v Afriki
Bono je prav tako svetovne voditelje, zbrane v Davosu, kot tudi javnost razburil z izjavo, da “če Afrika propade, Evropa ne more uspeti”. Zbrane na panelu je pozval tudi k temu, da se pridružijo boju proti ekstremni revščini v Afriki in boju proti aidsu, kar je cilj Združenih narodov do leta 2030. Ob vsem tem je sicer vredno poudariti, da so v preteklih desetletjih afriške države že prejele milijarde in milijarde uradne razvojne pomoči s strani zahodnih držav, a ker se razlike v razvitosti med zahodnimi in afriškimi državami le še poglabljajo, revščina na kontinentu pa vztraja, lahko sklenemo, da v tem ni rešitve. Rešitev za kontinent se tako lahko nahaja le v njem samem in ne v neomejeni finančni pomoči zahodnih držav.

J. Ž.