fbpx

Pilota med letom zaspala in zamudila čas za pristanek letala

Fotografija je simbolična (Foto: Pixabay)

Saj ni res, pa je. Med letom na enem izmed letal letalske družbe Ethiopian Airlines se je zgodilo, da sta pilota na višini 11 tisoč metrov zaspala in tako zgrešila letališko stezo za varni pristanek letala.

V nadzoru letalskega prometa so skušali na vsak način vzpostaviti kontakt s pilotoma, potem ko sta preletela točko spusta na etiopijskem letališču v Adis Abebi.

Sčasoma sta se pilota, ki sta upravljala letalo, le uspela zbuditi iz sna in letalo je pristalo ob drugem preletu, poroča Aviation Herald. Posadka Ethiopian Airlines je bila zaradi preiskave poslana na prisilni dopust, poroča državna tiskovna hiša Fana.

Omenjeno letalo je vzletelo s sudanskega letališča v Kartumu. Boeing 737 s kapaciteto 154 sedežev običajno za pot med sosednjima državama porabi manj kot dve uri.

Foto: Ethiopian Airlines

Zgodba je sprožila kup reakcij. Medtem ko nekateri menijo, da si pilota zaslužita odpoved, drugi izražajo sočutje na račun napornih urnikov pilotov. Kakorkoli, letalski analitik Alex Macheras je incident označil kot globoko zaskrbljujoč. “Utrujenost pilotov ni nič novega in je še naprej ena največjih groženj varnosti v zračnem prometu na mednarodni ravni,” je ob tem še dodal po poročanju BBC-ja.

Sara Kovač