fbpx

Pirova zmaga demokratov: Dolgo napovedovani modri val demokratov pred volitvami splahnel, Trumpu v senatu uspela zgodovinska zmaga

Ameriški predsednik Donald Trump (vir: twitter)

Včeraj so v ZDA potekale vmesne volitve v ZDA, a rezultati so razočarali demokrate, ki so po anketah sodeč že več mesecev napovedovali prevzem tako spodnjega kot zgornjega doma. Demokratom je uspelo napraskati dovolj glasov za večino v spodnjem domu predstavnikov, medtem ko so republikanci še okrepili svoj položaj v senatu. Ravno tako so republikanci dobili večino izvoljenih guvernerjev.

Demokratom je na vmesnih volitvah za kongres uspelo zagotoviti večino v spodnjem domu predstavnikov, kjer so po trenutnih rezultatih na portalu Politico dobili 27 sedežev in imajo tako z 220 predstavniki zagotovljeno minimalno večino. Po drugi strani so republikanci na senatorskih volitvah z 51 sedeži uspeli zadržati večino v senatu in s tem razbili napovedi demokratov o tako imenovanem “modrem valu”.

Ravno tako je republikancem uspelo zadržati večino guvernerjev v zveznih državah, kar je izrednega pomena pred predsedniškimi volitvami 2020, saj imajo guvernerji moč postavljanja mej med posameznimi volilnimi okraji, kar obe stranki dodobra izkoriščata v svoj prid.

Modri val splahnel pred volitvami
Ankete so dolgo napovedovale, da bodo demokrati uspeli prevzeti tako spodnji kot zgornji dom v kongresu. Na koncu pa so volivci kaznovali demokrate, ki so v mesecih pred volitvami šli na nož in skušali preprečiti imenovanje Trumpovega kandidata za vrhovno sodišče Bretta Kavanaugha. Kavanaugh je bil navkljub temu potrjen, vsi demokrati, ki so imenovanju nasprotovali, so na volitvah izgubili. Edini demokrat iz Zahodne Virginije, senator Joe Manchin, ki je podprl imenovanje Kavanaugha, pa je bil ponovno izvoljen.

(Vir: Twitter)

Ravno tako so republikanci zmagali na guvernerskih volitvah na Floridi, kjer je Ron DeSantis premagal Andrewa Gilluma, kljub velikemu zaostanku v anketah. Na splošno so se vmesne volitve v ZDA pokazale za Trumpovo zmago, saj so v veliki večini zmagali kandidati, ki so imeli predsednikovo podporo. Gre za svojevrstno prenovo med republikanci, kjer staro gardo neokonservativcev Busheve ere zamenjuje nova generacija republikancev, ki podpirajo Trumpa. Namreč, republikanski zakonodajalci, ki so podpirali amnestijo za ilegalne priseljence, so bili na včerajšnjih volitvah poraženi.

Potrebno je omeniti, da se je v zadnjih 105 letih le petkrat zgodilo, da je predsednik dobil sedeže v senatu na vmesnih volitvah. To je vsekakor velika zmaga Trumpa, saj so republikanci na volitvah za senat izvolili dva nova senatorja.

Pirova zmaga demokratov
Večina demokratov v spodnjem domu je konec koncev pirova zmaga. Namreč, da bi lahko sprejeli kakršenkoli zakon, potrebujejo soglasje senata, v katerem imajo večino konservativci, po umazani igri v zadnjih mesecih pa ni pričakovati, da se bodo republikanski senatorji uklonili volji spodnjega doma. Edina moč, ki jo ima poleg tega spodnji dom, je imenovanje preiskovalnih komisij, kakršnekoli nezaupnice ameriškemu predsedniku pa odpadejo, ker je potrebno soglasje senata. Tako lahko pričakujemo še dve leti dodatnih preiskav o ruskem vpletanju v ameriške volitve,  ki do danes niso odkrile ničesar.

Cruz vs. O’Rourke (Vir: Twitter)

Kot zanimivost; preboj v kongres je uspel 29-letni socialistki Alexandrii Ocasio Cortez, svoje mesto v senatu pa je obranil tudi teksaški senator Ted Cruz, ki je premagal demokratskega izzivalca Beta O’Rourkea – ta je do danes veljal za mogočega predsedniškega kandidata demokratov v letu 2024. Zdi se, da so z včerajšnjim porazom ti načrti splavali po vodi. Še posebej, ker je O’Rourke zbral 70 milijonov dolarjev za kampanjo, medtem ko je Cruz napraskal “zgolj” nekaj manj od 30 milijonov.

Dobro vložen denar ali veliko zapravljanje?
Na splošno vlada med strankama velik razkorak v nabranih finančnih sredstvih. Demokrati imajo tako podporo velikih korporacij kot zvezdniško zaledje zabavljaške industrije. Letošnje vmesne volitve pa so bile najdražje v zgodovini. Po ocenah Business Insiderja naj bi stranki za vmesne volitve porabili 5,2 milijarde dolarjev. Za primerjavo: na volitvah 2016, ki so postavile prejšnji rekord, je bilo porabljenih 4,4 milijarde dolarjev.

Ivan Šokić