fbpx

Plenković se bo sestal s hrvaškimi generali, ki so sodelovali v operaciji Blisk: Bosansko tožilstvo jih namerava preganjati

Hrvaški premier Andrej Plenković. (Foto: epa)

Hrvaška javnost je vznemirjena, da bo bosansko tožilstvo začelo postopke proti hrvaškim generalom zaradi vojnih zločinov v Bosni in Hercegovini v 90. letih, ko je Hrvaška odgovorila na agresijo jugoslovanske vojske.

Hrvaški medij Slobodna Dalmacija razkriva, da se bodo v kratkem sestali hrvaški premier Andrej Plenković in 14 hrvaških generalov, pripadnikov vojaške operacije Blisk. Zaradi te akcije je po dolgih letih reagiralo bosansko tožilstvo in sprožilo postopke proti hrvaškim vojakom in vojaškemu vrhu.

Prihodnje dni pred srečanjem bodo izkoristili za kristalizacijo strategije iskanja iz BiH. Za zdaj obstajata dva možna odgovora na Sarajevo: eden za izrecno zavrnitev prošnje za mednarodno pravno pomoč, drugi pa za to, da državno tožilstvo konča postopek in se odloči, ali obstaja podlaga za postopek.

Bosanska predstavnika HDZ mirita, da se zadeva ne sme politizirati
Glede na politične okoliščine in obtožbe v javnosti, zaradi katerih obstaja kakršna koli misel o pregonu Flasha pod poveljniško odgovornostjo, je težko pričakovati, da se bo to zgodilo. V prvem scenariju, torej če je prošnja za pomoč izrecno zavrnjena, obstaja resnična nevarnost izdaje nalogov za prijetje, ki bi upokojenim častnikom otežila življenje in jih izpostavila nevarnosti aretacije pri vsakem prehodu državne meje.

V torek se je oglasil pravosodni minister BiH Josip Grubeša, član HDZ BiH, in njen predsednik Dragan Čović. Za N1 je povedal, da zahteve tožilstva BiH hrvaškemu pravosodju, naj ne politizira primera kazenskih ovadb zoper 14 generalov in drugih visokih častnikov hrvaške vojske, pri čemer je pojasnil, da je to izključno pravni problem.

“To je absolutno sodna odločitev in med obema prijateljskima in sosednjima državama se ne sme dvigovati napetosti,” je dejal Grubeša. Dodal je, da so ga presenetili burni odzivi in politični preplah, za kar ni razloga. Tako je še enkrat razložil, da so bosanski pravni organi sprožili določene postopke in je zdaj na vrsti Hrvaška, da pravno odgovori. Vse kaže, da bo med BiH in Hrvaško potekala še ena dolga pravna bitka za vojne zločine na območju BiH.

Luka Perš