Plenković sodnikom uredil višje plače, Golob jih pustil na cedilu

Foto: iStock

Hrvaški sodniki so se po dvotedenski beli stavki z vlado dogovorili o zvišanju plač s 1. julijem, piše hrvaški časnik Jutarnji list. Neto plača prvostopenjskega sodnika bo po tem dogovoru znašala okoli 2000 evrov, kar je skoraj 600 evrov več kot doslej. In več kot imajo prvostopenjski sodniki v Sloveniji.

Medtem ko je Golobova obljuba sodnikom o 600-evrski povišici padla v vodo, pa je hrvaška vlada pristala na zvišanje plač hrvaških sodnikov. Natančnih številk o zvišanju plač niso želeli razkriti ne na hrvaškem pravosodnem ministrstvu ne v združenju hrvaških sodnikov. Sodniki so sicer zahtevali povečanje plač prvostopenjskih sodnikov za 600 evrov. Sredin dogovor z vlado se je po navedbah Jutarnjega lista zelo približal temu znesku.

Lani je osnovna neto plača brez dodatkov za sodnika začetnika na občinskem sodišču po podatkih združenja hrvaških sodnikov znašala 1523 evrov, na županijskem sodišču 1927 evrov, na vrhovnem pa 2675 evrov. Od julija bo osnovna neto plača prvostopenjskih sodnikov predvidoma znašala okoli 2000 evrov. Plača prvostopenjskih sodnikov je bila v letu 2022 skoraj enaka kot leta 2009, plača sodnikov drugostopenjskih sodišč in vrhovnega sodišča pa celo nižja kot leta 2009, navaja STA. Tokratno zvišanje plač bo delno kompenziralo inflacijo in večletno stagnacijo sodniških plač.

Sara Kovač