fbpx

Plenković tudi uradno novi predsednik HDZ – s 5.000 glasovi več premagal Karamarka

Foto: STA

Andrej Plenković, edini kandidat za predsednika največje hrvaške politične stranke HDZ je po junijskem odstopu Tomislava Karamarka na včerajšnjih predsedniških volitvah izvoljen za petega predsednika HDZ.

Plenković je bil edini predsedniški kandidat, zanj je glasovalo nekaj manj kot 98.000 članov stranke, v kateri je volilno pravico imelo približno 208.000 članov. Dobil približno 5000 glasov več, kot je to uspelo njegovem predhodniku Tomislavu Karamarku na aprilskih predsedniških volitvah v HDZ. Tudi Karamarko je takrat bil edini predsedniški kandidat, s položaja je odstopil prejšnji mesec.

Foto: STA

Foto: STA

Nagovor Plenkovića
Kot osrednji cilj svojega štiriletnega mandata je Plenković napovedal povrnitev zaupanja volivcev v HDZ z izvajanjem verodostojne in dosledne strankarske politike. Pripravlja pa se tudi za premierskega kandidata HDZ na hrvaških predčasnih parlamentarnih volitvah, ki bodo 11. septembra. Za zdaj se ne bo odpovedal poslanskemu stolčku v Evropskem parlamentu, kjer je podpredsednik odbora za zunanjo politiko.

“Hrvaška potrebuje novi pristop, sodobno politično platformo in strateški obrat. Iščemo mandat hrvaškega naroda, da bi spremenili izrabljeno politiko trgovine, netransparentnega financiranja in selektivnega pravosodja”, je dejal.

Plenković kljub negativnim trendom verjame v uspeh HDZ na prihajajočih parlamentarnih volitvah.

Biografija Andreja Plenkovića
Plenković je več kot 20 let gradil diplomatsko kariero. V vrste HDZ je vstopil leta 2011, ko je bil tudi izvoljen za poslanca v saboru. V Evropski parlament je prišel po prvih hrvaških evropskih volitvah leta 2013, preden je država vstopila v EU, nato pa je bil znova izvoljen na rednih evropskih volitvah leta 2014. V sedanjem sklicu Evropskega parlamenta je podpredsednik odbora za zunanjo politiko in predsednik odbora za parlamentarno sodelovanje med EU in Ukrajino.

Za ponedeljek je napovedana prva seja predsedstva HDZ, ki jo bo vodil Plenković. Kot so napovedali, bodo razpravljali o kadrovskih spremembah in tudi o pripravah na predčasne parlamentarne volitve. Pogovarjali naj bi se o volilnih seznamih in morebitnih koalicijskih partnerjih.

I.K.,STA