fbpx

Po 30 letih ‘mafijskega miru’ v New Yorku umorili mafijskega šefa Franka Calija “Franky Boya”!

Frank "The Franky-Boy" Cali (Foto: Twitter)

V New Yorku se je po več kot 30 letih mafijskega miru zgodil prvi mafijski obračun po letu 1985, ko je John Gotti naročil umor takratnega mafijskega šefa družine Paula Castellana.

Iz New Yorka prihaja novica o umoru mafijskega šefa zloglasne mafijske družine Gambino, Francesca “Franky Boy-a” Calija. V sredo ob 21.14 po lokalnem času je policija prejela klic za nujne primere glede napada, ki je še v teku. Caliju je neznanec v prsni koš izstrelil šest krogel in ga povozil z modrim poltovornjakom ter se nato odpeljal s prizorišča. Policija, ki je nemudoma prihitela na kraj dogodka, je Calija našla na tleh pred njegovim domom in ga takoj odpeljala v bolnišnico, kjer so ga kmalu za tem razglasili za mrtvega.

Preiskava je zaenkrat še v teku, aretiran pa do zdaj še ni bil še nihče. Cali je v sredo zvečer večerjal z družino, ko je pred njegovo hišo zapeljal moder poltovornjak. Sosedje so slišali šest strelov, najprej tri in čez nekaj trenutkov spet tri. Truplo mafijskega šefa je ležalo na hrbtu ob svojem terenskem vozilu, ki je imelo odprt prtljažnik, poroča newyorška policija.

Foto: Twitter

Prvi obračun po več kot tridesetih letih
Calijev umor je prvi napad na mafijskega šefa po več kot tridesetih letih, ko je leta 1985 John Gotti naročil umor takratnega šefa mafijske družine Gambino, Paula Castellana. Rojen na Siciliji in poročen z nečakinjo Johna Gambina, je mafijski družini Gambino služil vrsto let, dokler ni bil leta 2015 proglašen za njenega vodjo in tako zamenjal prejšnjega šefa Domenica “Greaseballa” Cefalija. Pod vodstvom zdaj pokojnega Calija se je mafijska družina ukvarjala v glavnem s preprodajo heroina in oksikodona.

Umor velikega Paula Castellana leta 1985. (Vir: Twitter)

Cali je bil poznan kot zelo tihi šef stare šole, skoraj kopija nekdanjega šefa Johna Gottija, saj je deloval strogo iz ozadja in ga nikoli nihče ni videl. V življenju je imel samo eno sojenje in sicer leta 2008, ko je zaradi izsiljevanja pri neuspeli gradnji dirkališča Nascar v Staten Islandu, preživel 16 mesecev v zaporu.

Mafijska družina Gambino skozi zgodovino ena izmed petih najvplivnejših
Mafijska družina Gambino pripada eni od petih mafijskih družin, ki se ukvarja z organiziranim kriminalom v New Yorku in v drugih delih Amerike. Njihova rast v eno od najvplivnejših mafijskih družin se je začela, ko je leta 1957 italijanski imigrant Carlos Gambino organiziral umor Alberta Anastasie, človeka, ki je organiziral zborovanje tolp. Gambino je nato vodil organizacijo do leta 1976, ko je oblast predal Castellanu. Tako kot druge mafijske družine je tudi družina Gambino prevzela metodo Cosa Nostre in se ukvarjala z raznimi nezakonitimi posli, kot so kockanje, prostitucija, ropanje, pranje denarja in izsiljevanje, skupaj s pogostimi umori in napadi, povezanimi s takšnimi posli.

Carlos Gambino, ustanovitelj družine (Vir: allthatsinteresting.com)

Leta 1985 je Gotti organiziral umor Castellana, da bi s tem postal najbolj znani mafijski šef, toda njegova doba se je končala, ko je njegov podrejeni Sammy “The Bull” Gravano na sojenju pričal proti njemu in ostalim članom družine. S tem so mafijske družine z Gambinom na čelu počasi začele izgubljati svoj vpliv, ki so ga imele na politike, sodnike in delavske organizacije.

M. M.