fbpx

Po brexitu podpora Evropski uniji po državah članicah raste

Foto: EPA

Britanski referendum o izstopu iz Evropske unije ali tako imenovani brexit, ki je grozil, da bo Evropo popolnoma razklal, je imel v večini držav članic prav nasprotni učinek. Po brexitu se je v državah članicah začela krepiti podpora članstvu v uniji. Predvsem se je podpora EU dvignila v nordijskih državah, prav tako pa močno raste v Nemčiji.

Število ljudi, ki podpirajo članstvo v uniji, je samo na Danskem poskočilo z 59,8 odstotka na 69 odstotkov po brexitu. Podpora referendumu za odcepitev pa je iz 40,7 odstotka padla na 32 odstotkov. Podobno je na Finskem, kjer bi 68 odstotkov vprašanih na referendumu glasovalo za Evropsko unijo.

Tudi v Franciji in Nemčiji raste podpora EU
V Franciji, kjer je vodja Nacionalne fronte Marine Le Pen navdušeno pozdravljala brexit in terjala podoben referendum za francoze, je zainteresiranih za tako imenovani frexit bolj malo. 55 odstotkov Francozov si ne želi referenduma, 61 odstotkov pa bi jih glasovalo za obstanek v EU, če bi do referenduma prišlo.

Tudi Nemci so vedno bolj naklonjeni Evropski uniji. Dobra polovica nemcev (51 odstotkov) meni, da ima Nemčija od EU koristi. Nemška tiskovna agencija Dpa navaja, da tako pozitivnega vzdušja raziskovalci javnega mnenja do sedaj še niso zabeležili.

Na finančnih trgih zaradi britanske odločitve manj optimizma
Zaradi britanske odločitve o izstopu iz EU pa je Mednarodni denarni sklad (IMF) znižal napoved gospodarske rasti za letos in naslednji dve leti. IMF je za letos napovedal 1,7 odstotno gospodarsko rast, a je po brexitu napoved znižal za 0,1 odstotka. Za leto 2017 napovedujejo 1,4 odstotno rast, za leto 2018 pa 1,6 odstotno.

V IMF izpostavljajo povečano negotovost na finančnih trgih, ki se je pokazal med drugim v begu vlagateljev v varne naložbe, kot so državne obveznice in nekatere kovine. Opozarjajo tudi na padec delnic bank, ki so delno povezane z italijanskimi bankami, ki jih bremenijo slaba posojila.

Povečana negotovost bo trajala, dokler se Velika Britanija in Evropska unija ne dogovorita o pogojih izstopa in o prihodnjih gospodarskih, finančnih in administrativnih odnosih. IMF pa v državah z evrom napoveduje tudi nižjo inflacijo.

Voditelji EU o brexitu tudi s predsednik ZDA
Nekateri najvišji predstavniki EU so se pred začetkom vrha zveze Nato sestali z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Glavna tema pogovorov je bila britanska odločitev za izstop iz Evropske unije. Po srečanju s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in predsednikom Evropske komisije Jean – Claudom Junckerjem je Obama dejal, da dolgotrajna in sovražna pogajanja niso v nikogaršnjem interesu.

Ameriški predsednik je poudaril, da je evropsko povezovanje kljub težavam, ki jih je povzročil brexit, v interesu ZDA. “Čeprav se v tem trenutku soočamo s težavami, ne smemo pozabiti na izjemen dosežek, ki evropsko povezovanje ostaja še naprej,”je dejal Obama.

Medtem ko ameriški predsednik izraža upe v združeno Evropo, pa so voditelji EU veliko bolj resno raspoloženi. Juncker je dejal, da v pogajanja EU ne bo šla sovražno, Tusk pa je dodal, da si unija želi sodelovanja z Veliko Britanijo, a da je treba poslati tudi močan signal. “Odhod Velike Britanije iz EU je incident in ne začetek procesa razdruževanja,” je bil jasen Tusk.

A. R., STA