fbpx

Po eksploziji v francoski jedrski elektrarni izbruhnil požar, več poškodovanih

Foto: epa

Francoski mediji poročajo, da je v eksploziji v jedrski elektrarni v severozahodni Franciji več ranjenih, regionalne oblasti pa zatrjujejo, da ni jedrske nevarnosti.

Eksplozija se je zgodila okoli 10. ure po lokalnem času v strojnici jedrske elektrarne ERS Flamanville, ki se nahaja blizu pristanišča Cherbourg in blizu Kanalskih oziroma Prelivskih otokov. Tja so nemudoma poslali reševalne ekipe.

Regionalne oblasti pravijo, da je bilo pet ljudi lažje poškodovanih – do poškodb naj bi prišlo le zaradi vdihavanja dima iz požara, ki je izbruhnil po eksploziji. Dodajajo še, da bo ogenj, ki je izbruhnil sicer nekoliko stran od mesta, kjer se nahaja jedrski odsek, kmalu “popolnoma pod nadzorom”

Enega od jedrskih reaktorjev v elektrarni zaprli
“To je pomemben tehnični dogodek, vendar pa to ni jedrska nesreča,” je dejal višji območni uradnik Oliver Marmion, poroča Telegraph. Kljub temu so enega od jedrskih reaktorjev v elektrarni zaprli, kar Marmion utemeljuje kot previdnostni ukrep.

V Parizu velja najvišja stopnja ogroženosti po petkovem terorističnem napadu
Le nekaj ur pred eksplozijo v jedrski elektrarni pa je počilo tudi na podzemni železnici v Parizu, zaradi česar so evakuirali množico ljudi. Po prvih informacijah se govori o vžigu električne napeljave, ni pa izključena možnost terorističnih napadov, saj v Franciji ostaja najvišja stopnja ogroženosti. Po poročanju medijev in glede na zapise na spletnih omrežjih je bilo v eksploziji ranjenih osem ljudi. Vzroka nesreče še niso ugotovili, kraj dogodka pa so že zavarovali in ga preiskujejo. Eksplozija je odjeknila na območju postaje Place d’Italie. V Franciji sicer velja najvišja stopnja ogroženosti po petkovem napadu terorista v znamenitem muzejskem kompleksu Louvre v Parizu, v katerem je egipčanski terorist napadel z mačeto, ustavili pa so ga šele varnostniki s strelnim orožjem.

Marjanca Scheicher