fbpx

Po Evropi beležijo rekordna števila okužb, v Rusiji zaradi nizke precepljenosti zabeležili največje dnevno število smrti!

Foto: epa

V Sloveniji smo v torek po podatkih NIJZ zabeležili 4276 okužb in smrt 19 covidnih bolnikov. Kot je mogoče videti. število hospitaliziranih bolnikov še naprej raste in znaša 1095, intenzivno nego potrebuje 251 ljudi. Najmlajši bolnik na oddelku intenzivne terapije je star 26, na navadnem pa 20 let. Razmere glede covida v Evropi so kaotične. Nemška kanclerka Angela Merkel razmere v državi označuje kot dramatične, rekordno število okužb pa med drugim beležijo tudi v Avstriji, na Madžarskem in Češkem. 

Če si pogledamo stanje glede smrtnih žrtev, lahko vidimo, da je izredno hudo v Rusiji. Tam je namreč v zadnjih 24 urah umrlo 1247 covidnih bolnikov, kar je največ v enem dnevu doslej. Po skupnem številu okužb na svetovni ravni še vedno vodijo ZDA, sledijo pa Indija, Brazilija, Velika Britanija in Rusija.

Nemčija
Podatki nemškega inštituta Roberta Kocha razkrivajo, da so v zadnjih 24 urah odkrili 52.826 okužb, kar je največje dnevno število doslej. Bitko z virusom je izgubilo 294 covidnih bolnikov. Prejšnji četrtek so sicer prvič poročali o več kot 50 tisoč okuženih. Če primerjamo s podatki preteklega tedna, lahko vidimo, da je tokrat število novookuženih višje za 13.150. Sedemdnevna incidenca okužb na 100 tisoč prebivalcev se je vse od začetka epidemije povzpela najvišje doslej. Če je ta pred tednom dni znašala 232,1, ta po novem znaša 319,5.

Nemški Deutsche Welle navaja, da je tokrat smrtnih žrtev manj kot v času vrhunca epidemije lansko leto. To v glavnem pripisuje cepljenju, saj sta precepljeni dve tretjini prebivalstva. Kakorkoli, strokovnjaki poudarjajo, da odstotek cepljenih še vedno ne zadostuje, da bi bilo mogoče obvladati virus. Če ne bomo dosegli večje precepljenosti, eden glavnih virologov opozarja, da je povsem mogoče, da bi zaradi covida-19 umrlo še približno 100 tisoč ljudi.

Foto: epa

Nemška kanclerka Angela Merkel razmere označuje kot dramatične. Pravi, da je očitno, da je četrti val državo zajel z vso močjo. Čeprav niso v veljavi epidemične razmere, ni dvoma, da se država nahaja v takšnih razmerah, je prepričana. Merklova se je po poročanju STA zavzela za določitev meje obremenjenosti bolnišnic, kjer bo treba razmišljati o uvedbi novih dodatnih ukrepov.  “Tudi sedaj sploh ni prepozno odločiti se za cepljenje,” je poudarila in pozvala k cepljenju s tretjim odmerkom za tiste, pri katerih je od prvotnega cepljenja minilo že nekaj časa.

Avstrija
V zadnjem dnevu so v Avstriji zabeležili največ novih okužb doslej – 14.416 primerov. Od torka so zabeležili 41 smrti zaradi covida. Avstrijska tiskovna agencija Apa navaja, da se je izrazito povzpela sedemdnevna incidenca okužb na 100 tisoč prebivalcev, in sicer z 919,4 na 953,2. V zvezni deželi Zgornja Avstrija, kjer imajo izrazito nizek delež cepljenih, je bil zabeleženo največje število okužb.  Opažajo porast števila hospitaliziranih. Potem ko so na začetku meseca na delovnih mestih uvedli pravilo 3G oziroma PCT, so 8. novembra za nastanitvene obrate, lokale in prireditve uvedli pogoj 2G oziroma PC. S tem tednom pa so uvedli zaprtje javnega življenja za vse tiste, ki se niso cepili ali preboleli covida.

Foto: STA

Če je nekdaj veljalo, da je lahko v sosednjo Avstrijo vstopil tudi tisti z negativnim hitrim testom ali potrdilom o protitelesih, to sedaj ne bo več mogoče. Poleg potrdila o cepljenju ali prebolelosti bo namreč zadostoval le negativni PCR-test. V tem primeru bo izjema veljala le še za dnevne migrante, kjer pa hitri test ne bo smel biti starejši od 24ur. Kakorkoli, v primeru, da vstopite v državo z negativnim PCR-testom, pa to še ne pomeni, da boste lahko v državi bivali v nastanitvenem objektu (apartmaju, hotelu) ali pa jedli v restavraciji, saj tam velja pravilo 2G oziroma PC.

Spremembe pa so nastopile tudi pri tistih, ki so cepljeni. Potrdilo o cepljenju od 6. decembra dalje namreč ne bo več veljalo 12, ampak le še 9 mesecev. Za izpolnjevanje pogoja PC bo tako potreben poživitveni odmerek.

Madžarska
V zadnjem dnevu so zabeležili 10.265 novih okužb in smrt 178 covidnih bolnikov. S tem so dosegli rekordno število okužb. Ocene kažejo, da imajo trenutno 115.383 aktivnih okužb, 5852 okuženih pa potrebuje bolnišnično oskrbo. Od tega je 565 takih, ki so priklopljeni na ventilator. Skupno so tako zabeležili 976.432 okužb z novim koronavirusom in smrt 32.514 covidnih bolnikov.

Češka
Na Češkem so zabeležili rekordno število okužb z novim koronavirusom. Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje so namreč v zadnjih 24 urah potrdili 22.479 primerov. Do sedaj je največje število dnevnih okužb znašalo nekaj manj kot 17.800. 4400 covidnih bolnikov je trenutno na zdravljenju v bolnišnicah, od tega je resno ogroženih 660 ljudi. Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da sta najbolj prizadeti območji vzhodni območji češke Šlezije in Olomuca.

V četrtek bo vlada razpravljala glede zaostrovanja ukrepov. V nastanitvenih obratih in v gostinstvu, kjer trenutno zadošča negativen test, obstaja možnost uvedbe pogoja PC.

Foto: STA

Hrvaška
Nacionalni štab civilne zaščite je razkril, da so v zadnjem dnevu zabeležili 670 novih okužb z novim koronaviruso. Bitko z virusom je izgubilo 64 dodatnih bolnikov, kar pomeni, da je skupno število umrlih zaradi covida preseglo 10 tisoč smrti. Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković je izrazil obžalovanje na račun smrtnih žrtev. 390 ljudi je namreč umrlo samo v prejšnjem tednu. Plenković je prepričan, da številke umrlih kažejo, čemu je cepljenje tako pomembno. Kot je povedal,  je pristojnim ministrom naložil, da naj poskrbijo za pripravo zakonskih določil, s pomočjo katerih bo mogoče kaznovati vse tiste, ki ne bodo želeli spoštovati odločitev nacionalnega štaba civilne zaščite o obveznem testiranju za vse zaposlene v javnem sektorju kot tudi uporabnike njihovih storitev v primeru, če niso cepljeni ali preboleli virusa. Uvedba pogoja PCT v državnem in javnem sektorju po njegovih besedi ne pomeni tudi obveznega cepljenja.

Nina Žoher