fbpx

Po Evropi pričeli s cepljenjem: Ljudem se ni treba bati, cepivo je varno

Češki premier Andrej Babiš (Foto: epa)

Številne države EU so danes v okviru množične kampanje prve državljane že cepile s cepivom proti covidu-19. Na Češkem se je kot prvi cepil premier Andrej Babiš, prvo članico zdravstvenega osebja so že cepili tudi v Rimu, v Avstriji pa pet prostovoljcev na Dunaju. Trojica držav je cepljenje začela že v soboto.

Češki premier se je pred kamerami cepil v osrednji vojaški bolnišnici v Pragi. Kot je dejal pred tem, želi s tem postaviti zgled. Posvaril je tudi pred lažnimi novicami. “Ljudem se ni treba bati,” je dejal. Poleg njega se je cepila tudi 95-letna veteranka svetovne vojne Emilie Repikova, ki je cepljenje komentirala z besedami, da je zgolj malo zbodlo – to pa je tudi vse, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Avstriji so kampanjo simbolično začeli s cepljenja petih prostovoljcev – treh žensk in dveh moških v starosti od 80 do 93 let. Do konca dneva bodo prve odmerke cepiv podelili v večini zveznih dežel. Kancler Sebastian Kurz je današnji dan označil za zgodovinskega. Menil je, da gre za “začetek zmage nad pandemijo“, z vsakim cepljenim pa da stopamo bliže normalnosti.

Foto: epa

Cepljenje se je že začelo tudi v Italiji. Kot prva ga je prejela 29-letna medicinska sestra Claudia Alivernini, ki je zaposlena v rimski bolnišnici Lazzaro Spallanzani. “Cepiti se je gesta ljubezni do bližnjega. Doživeli smo zgodovinski dan, ki ga ne bomo pozabili,” je dejala ob tem. Za njo so v Rimu cepili dva zdravnika in še deset sodelavcev iste bolnišnice. “Ta datum bo za vedno z nami,” je ob tem tvitnil premier Giuseppe Conte. Prvo medicinsko sestro so že cepili tudi v deželi Lombardiji, ki je bila v epidemiji najhuje prizadeta in je tudi prejela največji delež od skoraj 10 tisoč odmerkov cepiva, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Na Cipru so že cepili več deset oskrbovancev in uslužbencev doma za starejše v prestolnici Limassol. V Španiji je cepivo kot prva prav tako prejela 96-letna oskrbovanka doma za starejše, sledila pa ji je uslužbenka istega doma. 91-letna prebivalka tovrstnega doma je kot prva prejela cepivo tudi na Švedskem. Cepljenje so med oskrbovanci domov za starejše začeli tudi na Hrvaškem, kjer je bila kot prva cepljena 81-letnica.

Vse države so dobile enako število odmerkov
Članice unije so prve pošiljke cepiva Pfizerja in BioNTecha, ki je bilo na ravni EU odobreno nedavno, prejele v soboto. Vsaka je dobila 9750 odmerkov. Kdo bo najprej prejel cepivo, se je odločila vsaka država posebej. Nekatere prve odmerke namenjajo zdravstvenemu osebju, druge bodo najprej cepile oskrbovance domov za starejše. Kasneje, ko bodo prejele več cepiva, naj bi bilo cepljenje proti covidu-19 dostopno vsem.

V večini držav članic se skupna kampanja cepljenja začenja danes. V Nemčiji, na Slovaškem in Madžarskem so prvi državljani cepivo prejeli že v soboto, v ponedeljek bodo množično cepljenje prebivalstva začeli še v Belgiji, Luksemburgu, na Portugalskem in v Latviji. Kot zadnja v EU bo kampanjo cepljenja 8. januarja začela Nizozemska, še poroča STA.

Sara Kovač