fbpx

Po jedrskem poskusu Korejski polotok preletel ameriški bombnik

Foto: epa

Korejski polotok je danes preletel ameriški strateški bombnik B-52, kar je bil odgovor na jedrski poskus, ki ga je pred dnevi izvedla Severna Koreja. Bombnik je na nizki višini preletel južnokorejsko mesto Osan, po navedbah ameriške vojske pa je šlo za demonstracijo moči.

“To je bila demonstracija trdne ameriške zavezanosti našim zaveznikom v Južni Koreji in na Japonskem ter obrambi ameriške domovine,” je izjavil poveljnik ameriških tihomorski sil, admiral Harry Harris.

Je šlo za vodikovo bombo?
Državna televizija Severne Koreje je poročala, da je bil v sredo dopoldne izveden uspešen podzemni preizkus vodikove bombe. Korejci so trdili, da gre za vodikovo bombo, ki je veliko močnejša od navadnih jedrskih bomb. Da po vsej verjetnosti ni šlo za vodikovo bombo, trdi ameriški analitik Bruce Bennett. Ne glede na to pa je jasno, da gre za 4. jedrski poskus in novo kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN.

“Severnokorejski jedrski test je bil groba kršitev njenih mednarodnih obveznosti. Ameriške skupne vojaške sile v azijsko-tihomorskem območju bodo še naprej sodelovale z vsemi našimi regionalnimi zavezniki in partnerji za ohranitev stabilnosti in varnosti,” je poudaril admiral Harry Harris.

Ameriški bombnik je sicer vzletel iz ameriške baze na tihomorskem otoku Guam in se tja tudi vrnil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V. V., STA