fbpx

Po kanadskih cerkvah je bil žrtev protikatoliškega vandalizma tudi kip Janeza Pavla II.

Neznanci so v Kanadi oskrunili spomenik Janeza Pavla II. (Foto: Twitter)

Kanadska policija preiskuje skrunitev kipa papeža Janeza Pavla II. z dne 3. julija 2021. v kraju Edmonton. Podobo pokojnega papeža so posvinjali z rdečo barvo ter z njo prekrili tudi ime. To pa ni prvi tovrstni primer protikatoliškega vandalizma v zadnjem času. Pred dnevi je namreč že bilo požganih nekaj cerkva. 

Do napadov na katoliške objekte je prišlo potem, ko je kanadsko javnost pretresal informacija o odkritju neoznačenih grobov na zemljiščih nekdanjih šolskih internatov za otroke ameriških Indijancev. Vse od njihovega odkritja dalje pa je lokalna katoliška cerkev soočena z valom sovraštva. Šole so bile dejavne vse od 19. stoletja pa do 90. let 20. stoletja in bile pod okriljem tako katoliške kot tudi protestantskih cerkva, poroča Remix News.

Delovale so po ukazu kanadske vlade. V soboto je kanadska policija denimo še sporočila, da sta bili požgani dve cerkvi na območju indijanskega rezervata na jugu Britanske Kolumbije. Teden poprej pa sta bili požgani še dve katoliški cerkvi na območju drugih dveh rezervatov. Katedrala v Saskatoonu je bila prav tako oskrunjena. Vandali so namreč z rdečo barvo zapisali: “Bili smo otroci.”

Poslopje še ene cerkve v Mississaugi pa je bilo prav tako poškodovano z grafiti. Tragični dogodki se pojavljajo v sklopu vnovičnega obujanja zgodovine. Leta 2015 je Komisija za resnico končala svoje delo na območju 139-ih internatov za indijanske, inuitske in mešane otroke, ki so v Kanadi delovali okoli 150 let. Komisija je delovanje teh šol označila za kulturni genocid. Poleg izkoreninjenja jezika in kulture se kot zločine navaja še preganjanje in nasilje. 

Domen Mezeg