Po Timesu in Daily Mailu tudi v Guardianu ogorčeni nad potezo Čeferina, ki je pripeljala do katastrof

Aleksander Čeferin ne sprejema odgovornosti, raje jo je preložil na celotno Uefo. (Foto: epa)

Uefo je zaradi Čeferinovega spornega in potencialno koruptivnega kadrovanja že februarja zapustil priznani strokovnjak za varovanje. Steve Frosdick, ki je svoje profesionalno življenje posvetil varnosti na nogometnih stadionih, je tedaj kot razlog svojega odstopa navedel nezadovoljstvo z usmeritvijo oddelka za varnost, ki ga vodi Željko Pavlica, Čeferinov dolgoletni osebni prijatelj. 

Steve Frosdick, ki je Uefo zapustil po 11 letih, je ob svojem odstopu dodatno razložil razloge za odstop. Po njegovem mnenju se je oddelek za varovanje pod vodstvom Željka Pavlice razvijal v povsem napačni smeri. Guardian piše, da se je po Angleževem mnenju v Evropski nogometni zvezi spodkopaval profesionalizem, ekspertiza in razvoj oddelka, zato je zavrnil podpis pogodbe, ki bi ga celo degradirala na nižjo funkcijo. Do odstopa in preroških besed je prišlo štiri mesece pred katastrofalnim varovanjem dveh paradnih dogodkov Uefe, finala Lige Evropa in Lige prvakov.

Čeferinovo pajdaško zaposlovanje
Guardian pa ne izpostavlja samo katastrofalnega varovanja obeh dogodkov, temveč tudi strokovno usposobljenost Željka Pavlice ter njegovo profesionalno pot, ki je tesno povezana z Aleksandrom Čeferinom. Drnovškov nekdanji vodja varovanja je namreč svojo kariero v nogometu začel šele po tem, ko se je v nogometne vode podal tudi Čeferin. Najprej kot vodja varovanja na nogometni zvezi Slovenije, nato kot zunanji sodelavec Uefe, vodja oddelka za varovanje iste organizacije, pa je postal le dva meseca po tem, ko je bil za predsednika Evropske nogometne zveze izvoljen Čeferin.

Željko Pavlica s svojim prijateljem Aleksandrom Čeferinom (foto: Družbena omrežja)

Pri Uefi obtožbe o očitnem pajdaškem zaposlovanju sicer zanikajo. Njihov predstavnik za stike z javnostjo je v izjavi dejal, da je Pavlica veljal za Scottovega (op.  nekdanji vodja varovanja Kenny Scott) “naravnega naslednika”, kar pa naj bi tudi pojasnilo dejstvo, da za prazno mesto vodje varovanja ni bil izpeljan noben javni razpis.

Ob teh obtožbah pa se zoper Čeferina in njegove prijatelje že odpira nova fronta. Za kaotično izvedbo finala lige prvakov je UEFA skušala krivdo prevaliti izključno na navijače Liverpoola, ki sedaj zahtevajo neodvisno preiskavo dogodka, saj naj bi po njihovem mnenju tudi v tem primeru prišlo do “pajdaških poslov”. Za vodjo preiskave je bil izbran Tiago Brandão Rodrigues, tesni sodelavec Tiaga Craveira, Čeferinovega svetovalca. UEFA dotične izbire za zdaj še ne komentira.

Sara Kovač