fbpx

Po obsežnem raketiranju nov ruski napad, protizračna obramba uničila vseh 16 dronov

Uničena ruska raketa (Foto: epa)

Ukrajinske zračne sile so danes zjutraj sporočile, da je Rusija čez noč izstrelila 16 “samomorilskih” brezpilotnih letal in da je njihova protizračna obramba vse uničila. Dodajajo, da so bila brezpilotna letala iranske izdelave poslana z jugovzhoda in severa. Vojaška uprava Kijeva je državljane obvestila, da je ponoči v zračni prostor Kijeva vstopilo pet dronov, delci enega od njih pa so zadeli upravno stavbo v okrožju Holosivski. Nov napad se je zgodil le dan po tem, ko je Rusija z več kot 120 raketami napadla ukrajinsko kritično infrastrukturo.

Oblasti v prestolnici Ukrajine, Kijevu, so danes zgodaj zjutraj, dan po enem največjih ruskih zračnih napadov od začetka vojne v februarju, poklicale prebivalce v zavetišča, po besedah ​​guvernerja kijevske regije Oleksija Kuleba pa je v teku napad z droni.  Opozorilo meščanom so kijevske mestne oblasti objavile nekaj po drugi uri prek svojega kanala aplikacije Telegram, medtem ko so po mestu odmevale sirene. Priča je za Reuters povedala, da je slišala več eksplozij in odmev protiletalskega streljanja 20 kilometrov južno od Kijeva. Do napada brezpilotnih letal je prišlo tudi v treh okrožjih mesta Dnipro.

Po poročanju Kyiv Independenta prve ocene kažejo, da je ukrajinska protizračna obramba sestrelila vsa brezpilotna letala, ki jih je Rusija poslala v Ukrajino. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v četrtek na družbenih omrežjih dejal, da so zračne sile po vsej Ukrajini tistega dne sestrelile 54 ruskih raket in 11 brezpilotnih letal. Priznal je, da so v četrtek zvečer večino regij v Ukrajini prizadeli izpadi električne energije po novem ruskem obstreljevanju, ki je znova ciljalo na energetsko infrastrukturo. “Nocoj je zmanjkalo elektrike v večjem delu Ukrajine. Še posebej težko je v regiji Kijeva in v samem glavnem mestu, v regiji Lvova, v Odesi, Hersonu in okolici, v Vinici in Zakarpatju,” je dejal. Rusija je v četrtek izstrelila na desetine raket v Ukrajino in zadela Kijev, Lvov in Odeso na zahodu ter druga mesta po državi v enem največjih zračnih napadov od začetka vojne.

Nov napad se je zgodil le dan po tem, ko je Rusija z več kot 120 raketami napadla ukrajinsko kritično infrastrukturo. (Foto: Epa)

Zelenski je včeraj v poznovečernem nagovoru opozoril, da Rusija ni opustila svojih načrtov za zasedbo vzhodne regije Donecka in da je to njihov možni cilj še do novega leta. Ponovno je obljubil, da bodo Ukrajinci preživeli rusko invazijo, ki se je začela pred desetimi meseci. “Še dva dneva v tem letu. Morda nas bo sovražnik spet skušal prisiliti, da bomo novo leto pričakali v temi. Morda nas nameravajo z novimi napadi na naša mesta spraviti v trpljenje. Karkoli načrtujejo, o sebi vemo eno: preživeli bomo. Bomo. Pregnali jih bomo. O tem ni nobenega dvoma. In kaznovani bodo za to grozljivo vojno,” je dejal.

Zelenski je na Telegramu in Facebooku objavil serijo fotografij ukrajinskih vojakov in pripadnikov reševalnih služb v akciji ter poslal pomembno sporočilo. “Borimo se za Ukrajino, za vrednote, ki združujejo Evropo in demokratični svet, za globalne življenjske vrednote. Za vse, kar skuša teroristična država uničiti. Ni lahko, je težko, vendar sem prepričan, da se bomo iz tega izvlekli in da ruska agresija ne bo uspela, da si drugi morebitni agresorji v svetu ne bi upali ponoviti tega, kar počne rusizem,” je dejal.

“Rad bi se zahvalil pripadnikom naših zračnih sil, ukrajinske zračne obrambe, ki so danes uspešno odvrnili še en ruski napad. Sestreljenih je bilo 54 raket in 11 brezpilotnih letal. Naši bojevniki po vsej Ukrajini so se odlikovali in zahvaljujem se vsem našim letalskim poveljstvom: Center, Jug, Vzhod in Zahod. Še posebej pa smo hvaležni bojevnikom 96. kijevske, 160. odeške, 208. hersonske protiletalske raketne brigade, katerih rezultati so danes najboljši. Na žalost je bilo več zadetkov. Naši energetiki in servisne ekipe delajo vse, da bi Ukrajinci čim manj občutili posledice terorističnega napada. Zahvaljujem se vsem, ki si prizadevajo za ponovno vzpostavitev oskrbe z energijo. Z vsakim takšnim raketnim udarom se Rusija samo še bolj zapelje v slepo ulico. Imajo vedno manj raket. Namesto tega bo status največjega terorista na svetu še dolgo imel posledice za Rusijo in njene državljane. In vsaka raketa samo potrjuje, da se mora vse to končati s sodiščem. In točno to se bo zgodilo. Zahvaljujem se vsem, ki branite našo državo! Zahvaljujem se vsem, ki se borite za našo samostojnost! Slava Ukrajini!”

Uničenih je bilo 16 raket, ki so ciljale na Kijev, najmanj trije ljudje so bili ranjeni. Po napadih je 40 odstotkov porabnikov v prestolnici ostalo brez elektrike. (Foto: Epa)

Ruska uporaba min in ciljanje na civilno infrastrukturo potrjujeta šokantno krutost Putinove invazije
Velika Britanija je sporočila, da je v Ukrajino poslala več kot tisoč detektorjev kovin in 100 kompletov za razminiranje kot del vojaške podpore državi, ki je v sporu z Rusijo. “Ruska uporaba min in ciljanje na civilno infrastrukturo potrjujeta šokantno krutost Putinove invazije,” je v izjavi dejal britanski obrambni minister Ben Wallace. Novi sveženj britanske vojaške podpore bo po njegovih besedah ​​pomagal Ukrajini varno očistiti minirana območja in zgradbe ter hkrati osvoboditi svoje legitimno ozemlje. Detektorji kovin nemškega proizvajalca Vallon so vojakom v pomoč pri odpravljanju nevarnosti min na cestah in poteh, kompleti pa za deaktiviranje vžigalnikov na neaktiviranih minah. Wallace je v četrtek dejal, da bo Velika Britanija leta 2023 Ukrajini namenila 2,3 milijarde funtov vojaške pomoči, kar bo v skladu z letošnjo obljubo.

Sara Kovač