fbpx

Po oprostitvi policista, obtoženega umora, izbruhnili protesti

(Foto: iStock)

V ameriškem mestu St. Louis so v petek izbruhnili protesti, potem ko je sodišče nekdanjega policista oprostilo umora temnopoltega moškega. Policisti so protestnike, med katerimi so nekateri v policiste metali steklenice in smeti, razgnali s solzivcem. Več ljudi so tudi aretirali.

Protest se je začel, ko je sodišče nekdanjega policista Jasona Stockleyja oprostilo umora 24-letnega Anthonyja Lamarja Smitha. Postopek proti Stockleyju so uvedli, ker je leta 2011 s svojim policijskim partnerjem sledil in petkrat ustrelil domnevnega preprodajalca drog Smitha, ki je bežal pred policijo. Temnopolti moški je pod streli podlegel, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Udeleženci protesta so trdili, da sodba kaže na rasno nepravičnost in na to, da pravosodni sistem v St. Louisu temnopoltih ne obravnava enakopravno. Nekateri protestniki so v policiste metali steklenice in smeti, zaradi česar so jih več aretirali, je poročal St. Louis Post-Dispatch. Policija je na Twitterju ob tem zapisala, da “protesta ne obravnavajo več kot mirnega”. Protestnike so pozvali, naj zapustijo prizorišče, česar pa po navedbah policije niso storili. Nato so policisti proti udeležencem protesta uporabili solzivec, še navaja dpa.

J. F., STA