fbpx

Po paniki na letalu in zasilnem pristanku odkrili, da je bil 52-letni moški že obsojen zaradi terorizma

Foto: Printscreen

Na sojenju je bilo mogoče izvedeti, da je bil moški, ki ga je policija v začetku meseca pospremila z letala, medtem ko je to zaradi varnostnih groženj zasilno pristalo, nekdanji uslužbenec mestne hiše Hackney Town Hall, in je bil v preteklosti že obsojen zaradi terorizma. 

Khalid Baqa, 52-letni oče šestih otrok, je bil 7. februarja aretiran, ko je letalo pristalo na letališču Stansted, namesto v Heathrowu, po tem, ko je policija prejela varnostno opozorilo, ki ni bilo povezano z obtoženim.

Na službenem računalniku je pregledoval islamistične strani
Nekdanji uslužbenec mestnega sveta je bil leta 2013 obtožen na dve leti zaporne kazni, ker je bil na službenem mestu zasačen med gledanjem teroristične propagande. Svoj službeni računalnik je uporabljal za pregledovanje islamističnih spletnih strani, med preiskavo pa so ugotovili, da je v svojem avtomobilu in v sobi svojih otrok skrival zgoščenke, ki so vsebovale 26 ur govorov sovražnega pridigarja Anwar al-Awlakija.

Policija se je zaradi zavarovalniške goljufije zavzemala za prijetje Baqaje, ki je bil na letalu, ki je vzletelo v pakistanskem mestu Lahore. Ta je bil po poročanju Daily Maila obtožen goljufije zaradi lažnega predstavljanja, med drugim je zavarovalnici prikril svojo preteklo obsodbo z namenom, da bi ustvaril dobiček.

Foto: Pakistan International Airlines

Zasegli so mu več posnetkov s teroristično vsebino
Med obremenilnim gradivom, ki so ga pri Baqi našli pred štirimi leti, so bili posnetki obglavljanj in usmrtitev, eksplozije improviziranih naprav, zadnje želje in oporoka enega izmed londonskih bombašev, posnetki napadov 11. septembra ter džihadističnih borcev v boju. Baqi je priznal, da je pri sebi sicer res imel posnetke, ki so bili namenjeni nekomu drugemu, in dodal, da jih ni nameraval razširjati. Na podlagi odredbe so uničili njegovo zalogo video posnetkov in zahtevali nadzor za obdobje desetih let.

Metropolitanska policija je sporočila, da prizemljitev letala 7. februarja ni bila povezana z aretacijo Baqija, saj so ga v vsakem primeru nameravali aretirati na letališču v Heathrowu. Baqa je na današnjem sojenju zanikal goljufijo zaradi lažnega predstavljanja, odobrena pa mu je bila celo brezpogojna varščina do 6. aprila, ko bo potekalo vnovično sojenje.

N. Ž.