fbpx

Po podatkih Evropola je levičarskega terorizma veliko več kot desničarskega

Slika je simbolična (Foto: epa)

V nemškem mestu Hanau je strelec v dveh napadih ubil devet ljudi. Politična elita ga je razglasila za skrajnega desničarja, psihiatru pa se je zdel neuravnovešen. Po podatkih Evropola je levičarskega terorizma veliko več kot desničarskega. 

Prejšnji teden je v Nemčiji prišlo do množičnega umora, v katerem je storilec v dveh napadih postrelil devet ljudi, potem pa doma umoril še svojo mater in storil samomor. V mestu Hanau v bližini Frankfurta je 43-letni Tobias Rahtjen z avtom prišel do bara z vodnimi pipami, v katerem se zbirajo predvsem Kurdi, in začel streljati. Potem se je odpeljal do drugega podobnega bara v bližini in tudi tam odprl ogenj. Devet oseb, vse so bile kurdskega rodu, je bilo mrtvih, še šest pa ranjenih. Tobias se je nato odpeljal domov, tam ubil svojo 73-letno mamo in potem storil samomor. Mediji so Tobiasa, orožje je sicer imel zakonito kot športni strelec, takoj označili za “skrajno desničarskega” terorista, ki je moril iz rasističnih motivov, politiki pa so se začeli kar prehitevati v obsodbah celotne politične desnice. In kakopak pozivali k še večji cenzuri socialnih omrežij.

Psihiater ga je označil za zmešanega
Za Tobiasa Rahtjena (vsaj v tej fazi preiskave dogodka) ni znano, da bi bil član kakšne zmerne, skrajne ali kakršnekoli desne stranke ali grupacije, je pa na internetu obiskoval nekatere skrajno desničarske strani in to je za levoliberalne medije zadosti, da ga označijo za skrajnega desničarja. No, policisti so odkrili, da je bil Rahtjen tudi obiskovalec spletnih strani, na katerih uporabniki skušajo razkrivati množične zlorabe otrok, torej bi ga lahko z enako logiko razglasili za “skrajno protipedofilskega aktivista”. Navsezadnje naj bi bil pred dnevi objavil tudi video (avtentičnost policija še preverja), v katerem je napadel zlorabe otrok v Združenih državah Amerike. Obiskoval je tudi strani, povezane z duševnim zdravjem, med drugim je celo stopil v stik z enim od psihiatrov, ki ureja eno teh strani, in ta ga je ocenil kot zmešanega, zato bi lahko prav tako sklepali, da gre preprosto za neuravnovešenega človeka, saj je umoril celo lastno mamo.

Foto: epa

Levičarskega terorizma je veliko več kot desničarskega
Stvar je v tem, da nihče še ne ve zagotovo, zakaj je Tobias Rahtjen moril, in vendar so ga politični esteblišment, levoliberalni mediji in civilnodružbeniki takoj označili kot skrajno desničarskega terorista. Seveda pa je ta reakcija razumljiva. Omenjeni namreč vsakodnevno grozijo z vzponom skrajne desnice in grozotami, ki naj bi jih snovala, zatorej nujno potrebujejo tudi kakšen primer. Uradna statistika jim namreč ne gre na roko. Po zadnjem poročilu Evropola, izdanem leta 2019, je bilo v zadnjem obdelanem letu devetnajst levičarskih terorističnih napadov v članicah EU in le en desničarski.

V zadnjih petih letih, ki so obdelana v poročilu, je bilo desničarskih terorističnih napadov 16, levičarskih pa 96. Terorističnih dejanj z islamističnim ozadjem je bilo v tem času 3016. To se pravi, da je bilo desnega terorizma daleč najmanj, čeprav nas levoliberalna druščina stalno straši predvsem z njim. Zatorej ni nič čudnega, da so Tobiasa Rahtjena že takoj označili za skrajnega desničarja, še preden je sploh prišlo do policijske preiskave.  

Bogdan Sajovic