fbpx

Po poti Slovenije v Kijev tudi von der Leynova in Borrell

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell. (Foto: epa)

Slovenskim diplomatom se bodo v Kijevu pridružili Litvanski. Tja se vrača tudi misija EU. Že ta teden bosta v Kijev odpotovala tudi predsednica Evropske komisije in visoki predstavnik EU za zunanjo politiko. Slovenija je tokrat pokazala pot,” je sporočil predsednik vlade Janez Janša.

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je na Twitterju objavil vest, kako močno sporočilo je bilo prvo potovanje pred tedni, ko so skupaj s poljskim in češkim kolegom potovali v oblegani Kijev k predsedniku Volodimirju Zelenskemu in ukrajinski vladi in jim dali prepotrebno upanje, da niso ostali sami. V podobni situaciji, povsem prepuščeni sami sebi, smo se namreč znašli Slovenci v osamosvojitveni vojni.

Ena prvih od visokih politikov v Kijevu je bila prejšnji teden predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, s katero je Janša mimogrede govoril v ponedeljek zvečer in s katero je imel po njegovih besedah dober pogovor o pomoči trpečim Ukrajincem ter o nadaljnjih korakih pri zagotavljanju evropske prihodnosti pogumnemu narodu. Ob tem ji je še enkrat čestital za zgodovinsko pot v Kijev, s katero je okrepila upanje.

Je pa Janša še sporočil, da v Kijev prihajajo litovski diplomati in misija EU, še ta teden pa bosta tja odpotovala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell.

Sara Kovač