fbpx

Po Splitu pustošila vodna tromba – ruvala drevesa, rušila razsvetljavo

Jugozahodni del Splita je danes zajelo močno neurje z vodno trombo. Viharni veter je izruval več dreves, lomil drogove javne razsvetljave, rušil semaforje in odnašal strehe. Podatkov o poškodovanih še zaenkrat ni, gmotna škoda pa je ogromna.

Neurje z močnim dežjem, točo in tudi vodno trombo je Split zajelo v popoldanskih urah. Najhuje je bilo ob južnem vhodu predora Marjan, poroča STA.

Tromba, ki je prišla z morja, je izruvala drevesa, jih pometala na cesto in pri tem poškodovala semaforje ter prometne znake. Zaradi nevarnih vremenskih razmer je bil začasno ustavljen tudi promet. Veter je polomil nekaj drogov javne mestne razsvetljave ter poškodoval nekaj streh, med drugimi tudi na eni izmed osnovnih šol.

Prebivalci so bili prestrašeni, najprej so pomislili, da gre za potres. Kot poročajo hrvaški mediji, takšnega vetra na kopnem še niso doživeli. Na spletnih družbenih mrežah so se pojavili tudi amaterski posnetki trombe, ki se je z morja približevala največjemu dalmatinskemu mestu.

Neurje je potekalo približno 45 minut, ob tem pa je zapadlo tudi približno 12 litrov dežja na kvadratni meter. Posledice razdejanja neurja so odstranjevali gasilci, ki so ocenili, da je gmotna škoda velika.

A. D., STA