Po velikem televizijskem soočenju je jasno: Nemčijo bo še en mandat vodila Angela Merkel

Foto: epa

Nemška kanclerska kandidata, krščanska demokratka Angela Merkel in socialdemokrat Martin Schulz sta se v nedeljo pomerila v edinem televizijskem soočenju pred nemškimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo 24. septembra. Kot kaže, soočenje ni prineslo večjih sprememb v razmerju med kandidatoma, saj je bila Merklova za večino volivcev prepričljivejša, tudi predvolilne ankete ji napovedujejo zmago z veliko prednostjo. Nemški socialisti so povsem neprepričljivi in nevredni zaupanja pri pomembnejših vprašanjih o prihodnosti države.

Izzivalec nemške kanclerke Martin Schultz na soočenju med drugim ni želel izključiti možnosti, da bi njegova socialdemokratska stranka po volitvah znova vstopila v koalicijo s krščanskimi demokrati pod vodstvom Angele Merkel.

Med temami soočenja je bila po pričakovanjih tudi migrantska kriza. Schulz je Merklovi očital, da je septembra 2015 odprla meje za migrante, ne da bi se v zadostni meri posvetovala z evropskimi partnerji. Kanclerka je svojo odločitev branila z besedami, da ne bi mogli “usmeriti vodnih topov” proti tistim, ki so želeli v Nemčijo. Poleg tega pa je nemške meje zelo težko nadzorovati, je dodala.

Merklova: Turčija ne bo nikoli postala članica EU
Kandidata za kanclerski položaj sta govorila tudi o vprašanju Turčije. Schulz je zatrdil, da bi kot kancler ustavil pristopna pogajanja EU s Turčijo, Merklova pa mu je odgovorila, da to ni odločitev, ki bi jo lahko sprejela Nemčija sama. Je pa ob tem izrazila prepričanje, da Turčija nikoli ne bo postala članica EU.

Po drugi strani pa je dogovor med EU in Turčijo, s katerim se je zaprla t. i. balkanska begunska pot, ocenila kot “popolnoma korekten”.

Angela Merkel preprosto boljša od Schultza
Nedeljsko soočenje naj bi bilo po mnenju analitikov še zadnja priložnost, da Schulz prepriča volivce in prevzame glasove Merklovi, ki vodi v anketah. Glede na javnomnenjsko raziskavo, ki jo je ta teden objavil nemški inštitut Forsa, bi namreč krščanske demokrate (CDU-CSU) pod vodstvom Merklove na volitvah podprlo 38 odstotkov volivcev, SPD pa 24 odstotkov.

Martin Schulz in Angela Merkel.

Sodeč po anketi, ki so jo opravili po soočenju, pa se razmerja med kandidatoma niso bistveno spremenila, saj je bila Merklova za večino prepričljivejša. Prepričala je namreč 55 odstotkov anketirancev.

C. Š., STA

 • cosmosjasnovidec

  Potem pa naj še nekdo reče,da švabi niso gotovi.
  Turčija ne bo nikoli postala članica EU.Hahahaha
  Seveda ne,ker niti noče biti saj se je Erdoganu šlo samo,da je “merkelco”nategnil za denar.
  Sicer pa sedaj bla,bla,bla obljube ter manipulacijska pretvarjanja “merkelce” po volitvah pa tresk butastim švabom po beticah še bolj kot do sedaj.

 • Franjo Trojner

  Po velikem televizijskem soočenju je jasno: Nemčijo bo še en mandat vodila Angela Merkel. Torej nam je zdaj vsem vkup lahko tudi jasno, da bodo še en Merklin mandat nezakoniti migranti naša realnost.

 • Novakec1

  Tole bo huje od vodikove Kim il jungove bombe. Karastrofa za švabe in €U

 • RealRevolution

  To je samo dokaz,da so lahko predsedniki v demokraciji tudi diktatorski.”Krscanska” demokratka malo morgen,samo demokratka….
  Proti kandidate pa ima nastimane bebce,samo da zmaga brez konkurence.Prijateljica islama,ki bo Nemcijo pripeljala do katastrofe,so od nje odvisne tudi ostale drzave saj je Nemcija center Evrope.VB se vseeno nekoliko resuje s “otockom” kot vedno,ostalo pa bo prepojeno od islama,ki ne bo sedel krizam rok ampak napadal za osvojitev Evrope.
  Kot,da je vsem lepo in prav,bomo pa videli,ce jim bo se cez nekaj casa.
  Vemo priblizn kaj bo a taksnim ni mar za Evropo,ki so ji ubrnili hrbet in lahko jo vodijo pa ceprav so proti Evropejcem.Ob taksnih “kapitanih” Evropa tone in bi ze zdavnaj potonila,ce bi bilo vse odvisno od zdajsnjih voditeljev pogube…

 • Marija

  Groza,groza.Samo pripravimo se lahko na suženjstvo,če bomo ostali živi.Združila sta se islam in krščanstvo,da uničita belo raso.

  • Kje vidiš kaj krščanskega ?
   Merkelca ni krščanstvo. Da si kristjan, moraš tudi živeti kot kristjan, kar pa ona ni.

 • Anton

  Arabski BMW bo še naprej izdeloval jeklene konjičke…ups…kamele.

 • janez.pokoncni

  Schulz vs Angela bi pri nas izgledalo kot Veber vs Bratuščica.
  Angela je zelo slaba, Schulz bi bil še mnogo slabši.

 • bojan

  volili jo bodo muslimani z volilno pravico … nemci menda niso tako butasti

 • totex39

  Nemci očitno nimajo pravega kandidata, ki bi zasedel predsedniško mesto, zato volivcem ne preostane drugega, da se odločajo med dvema slabima. S tem pa se sami pogrezajo med muslimane in s tem celotna Evropa.

 • Anton

  ni nam pomoči, ups je levake je treba čimprej se znebit, desnico postavit , da vladajo, vojsko ukrepit, naborništvo uvesti , vojake na mejo porazdeliti.

  sarkazem press

 • plamen100

  Merklova je navadni dvolicnez nemci pa se vrdno nosijo breme 2. Svetovne vojne in so pripravljeni narediti kakrsno koli neumnost samo da jim ne bi nekdo ocital cesar iz velike vojne. Tukaj so se izkazali Avstrijci veliko bolj kredebilni saj je prav na njihovo pobudo bila zaprta balkanska pot. In prav Avstrijski obrambni minister je preko medijev sporocil Merklovi, ko ji ni bilo vsec zaprtje balkanske poti, da ce zeli migrante naj poslje po njih svoje ladevje v Grcijo. in ce pogledamo danes ima Nemcija na meji z avstrijo vojsko in policijo zaradi cesar jo ima tudi Avstrija. In nekaj tednov pred migrantsko krizo je prav Merklova po TV javno povedala, da je “multikulti tod”, saj je dejstvo da se Nemci prilagajajo turskim obicajem, kulturi in to se mora prenehati. Nekaj tednov za tem pa se je zgodil preobrat zaradi katerega je ogrozen obstoj EU iz meseca v mesec, ce ze ne iz dneva v dan!

 • resnicaboli

  Stranka bo zmagala ampak s kom bo pa vladala je drugo vprašanje. sicer brez Merklove bi imeli absolutno večini kako so kratkovidni oziroma kako težko jo je odstraniti z vrha stranke.

 • Janez

  A?
  V NEMČIJI NI VEČ NEMŠKIH MOŠKIH ?
  Šal: naj dajo igralca Gorskega zdravnika.
  VOLILNA PRAVILA BO TREBA IZPREMENITI.
  MERKLOVA JE JE MOŽAČAST TIP 63 LET STARE ŽENSKE – BREZ LASTNIH OTROK. L.r. J. Komenda

  • pajot

   Ženska brez materinskega čuta ni popolna ženska.Ni mati. Poznam kar nekaj takšnih. Vse so zafrustrirane in sovražijo vse okoli sebe.

 • Merlova je produkt medijske in politične manipulacije, ki jo držijo skrivne združbe v ozadju. Že pri Macronu stavim, da tudi volitve niso bile poštene. Vprašanje kako so šteli??

 • princeska

  Žal Schulz nima ne karizme ne vizije, a tudi nobenega elana ne. Nemčija se lahko reši iz začaranega kroga, ki ga je ustvarila Merklova samo z bojkotom volitev, kar pomeni, da bi volivci morali oddati neveljavne volilne lističe.

  Me pa skrbi nekaj drugega; posiljevanje Nemčije z vprašanjem nacionalnega prirastka, ki se zadnje čase vse bolj prenaša tudi na Slovenijo.

  Ni res, da Slovenci nimamo otrok iz istega razloga kot jih nimajo Nemci (zaradi komotnosti). Slovenci nimamo otrok, ker mladi nimamo ne služb ne možnosti stanovanja. Najprej bi morali priskrbeti službe za vse Slovence in potem uvažati tujce. Pri nas pa najprej uvažajo tujce z izgovorom, da je pri nas premalo delovne sile. Kaj 13% brezposelnost pomeni premalo ljudi, ki bi želeli delati? Kaj se hecamo?

 • exposingtruth9

  Če bi volitve kaj spremenile na boljše, bi bile prepovedane.

 • šmentanamuha

  Ni važno. kdo in kako voli, važno je, kdo šteje.
  Pa še eno žalostno dejstvo je, da Nemke že dogo hodijo na seks turizem v afriške države. Zdaj je Murkulja loverje pripeljala kar k njim domov.

  • exposingtruth9

   Tako je to je že Stalin rekel, ni važno kdo glasuje in za koga glasuje, važno je, da mi štejemo.

 • Olga

  Človeku se ob obeh kandidatih obrača želodec!

 • Artur

  Nemcem nekaj močno norega že v orngi kaplje na možgane. Adijo EU dobrodošli v islamski vukojebini .

 • samsara

  Dobro!
  Bo prej konec EU. Vsaj take kot je sedaj ne bo več in nas, po mojem mnenju ne bo zraven, ker v to godljo preprosto ne spadamo.