Po velikem televizijskem soočenju je jasno: Nemčijo bo še en mandat vodila Angela Merkel

Foto: epa

Nemška kanclerska kandidata, krščanska demokratka Angela Merkel in socialdemokrat Martin Schulz sta se v nedeljo pomerila v edinem televizijskem soočenju pred nemškimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo 24. septembra. Kot kaže, soočenje ni prineslo večjih sprememb v razmerju med kandidatoma, saj je bila Merklova za večino volivcev prepričljivejša, tudi predvolilne ankete ji napovedujejo zmago z veliko prednostjo. Nemški socialisti so povsem neprepričljivi in nevredni zaupanja pri pomembnejših vprašanjih o prihodnosti države.

Izzivalec nemške kanclerke Martin Schultz na soočenju med drugim ni želel izključiti možnosti, da bi njegova socialdemokratska stranka po volitvah znova vstopila v koalicijo s krščanskimi demokrati pod vodstvom Angele Merkel.

Med temami soočenja je bila po pričakovanjih tudi migrantska kriza. Schulz je Merklovi očital, da je septembra 2015 odprla meje za migrante, ne da bi se v zadostni meri posvetovala z evropskimi partnerji. Kanclerka je svojo odločitev branila z besedami, da ne bi mogli “usmeriti vodnih topov” proti tistim, ki so želeli v Nemčijo. Poleg tega pa je nemške meje zelo težko nadzorovati, je dodala.

Merklova: Turčija ne bo nikoli postala članica EU
Kandidata za kanclerski položaj sta govorila tudi o vprašanju Turčije. Schulz je zatrdil, da bi kot kancler ustavil pristopna pogajanja EU s Turčijo, Merklova pa mu je odgovorila, da to ni odločitev, ki bi jo lahko sprejela Nemčija sama. Je pa ob tem izrazila prepričanje, da Turčija nikoli ne bo postala članica EU.

Po drugi strani pa je dogovor med EU in Turčijo, s katerim se je zaprla t. i. balkanska begunska pot, ocenila kot “popolnoma korekten”.

Angela Merkel preprosto boljša od Schultza
Nedeljsko soočenje naj bi bilo po mnenju analitikov še zadnja priložnost, da Schulz prepriča volivce in prevzame glasove Merklovi, ki vodi v anketah. Glede na javnomnenjsko raziskavo, ki jo je ta teden objavil nemški inštitut Forsa, bi namreč krščanske demokrate (CDU-CSU) pod vodstvom Merklove na volitvah podprlo 38 odstotkov volivcev, SPD pa 24 odstotkov.

Martin Schulz in Angela Merkel.

Sodeč po anketi, ki so jo opravili po soočenju, pa se razmerja med kandidatoma niso bistveno spremenila, saj je bila Merklova za večino prepričljivejša. Prepričala je namreč 55 odstotkov anketirancev.

C. Š., STA