fbpx

Po Trumpovi zavrnitvi skupne izjave G7 prišlo do konca mednarodnega reda, ki temelji na mednarodnem usklajevanju

Foto: epa

Po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump, nekaj ur po koncu vrha G7 v Kanadi, preko Twitterja zavrnil podporo skupni izjavi voditeljev skupine sedmih najbolj razvitih držav na svetu, je očitno, da je prišlo do konca mednarodnega reda zasnovan na mednarodnem usklajevanju. 

To je popoln sistem za Angelo Merkel, ki ji je omogočil, da izkoristi čim več, kar je možno glede reakcije Trumpa prebrati na Eurointelligence. Razočaranje v evroobmočju nas je v zadnjih letih naučilo, da je tehnično nepopolni sistem upravljanja, ki temelji na koordinaciji nevzdržen. To pomeni, da se je G7 izpel. Pričel je tlakovati pot za vlade, ki koordinirajo makroekonomske politike po propadu “Bretton Woodskega” sistema. Njegovi največji uspehi so bili sporazumi iz Londona in Louvra v 80-ih letih. Kasneje je postal izhodišče za usklajevanje osnovnih pravil globalizacije. Vendarle je podredil države članice, se posebej  nečlanice samozvani eliti. Ene same volitve bi bile potrebne, da bi se končalo to nevzdržno stanje.

Pomanjkanje robustnosti evroobmočja je posledica nemške zavrnitve krepitve upravljanja evroobmočja
Sporočilo Angele Merkel z vrha je, da se Evropska unija mora sedaj postaviti na lastne noge. “Strinjamo se s sporočilom Angele Merkel, ampak ni videti, da bi se dejanja ujemala z njenimi besedami,” je mogoče prebrati na strani Eurointelligence. Nikakor se ni trudila, da bi prispevala k zmanjšanju presežka Nemčije, kar predstavlja enega izmed glavnih razlogov za propad globalnega trgovinskega sistema, ki temelji na pravilih in vztrajnosti sistema v evro območju. Pomanjkanje robustnosti evro območja je posledica nemške zavrnitve krepitve upravljanja evroobmočja – Evroobmočje je bilo oblikovano v v primeru enakovrednega upravljanja in je ostalo ranljivo na volitve kot G7.

Foto: epa

Predlog Merklove glede varnostnega sodelovanja gre naprej- ampak kako so lahko varnostne sile Evropske unije verodostojne, če nemški zvezni parlament Bundestag izglasuje veto glede namestitve sil in če Nemčija ne prispeva enakovrednega finančnega deleža za obrambo? Ko Merklova govori o krepitvi EU, nima v mislih močnejše Evropske komisije, močnejšega Evropskega parlamenta, ampak ima v mislih Evropski svet, v bistvu močnejšo vlogo za samo sebe.

Trumpovo predsedstvo predstavlja zadnjo priložnost za upočasnitev Kitajske
Pri tem je smiselno omeniti komentar Nialla Fergusona v Sunday Timesu, ki ga mnogi ne želijo slišati in sicer, da Trumpu uspeva. Ključ Trumpovega predsedstva je, da predstavlja zadnjo priložnost za upočasnitev Kitajske. Kljub temu, da se pristop prvega moža ZDA k problemu zdi nepredvidljiv, pa najverjetneje predstavlja edino možnost, ki je še ostala.

Mnogi se strinjajo z mnenjem Zakija Laidija, da projekcija nemške moči na bolj učinkovit način predstavlja primernejši evropski odgovor. On navaja, da je ponižanje Nemčije v rokah Trumpa in ugotavlja, da bi bilo v najboljšem interesu Nemčije, če bi ta združila vse svoje moči. Uspeh Evropske unije je v preteklosti temeljil na dobri volji ZDA, ki predstavljajo varnostni generator in globalno finančno sidro ter mednarodni gospodarski red, ki temelji na pravu, kar pa se sedaj obrača v drugo smer.

H. M.