fbpx

Po vaji v Južnokitajskem morju sta Tajvan in Japonska v pripravljenosti zaradi kitajskih vojaških ladij

Prva kitajska letalonosilka Liaoning (Foto: STA )

Kitajske vojaške ladje se vračajo na Kitajsko po vaji v Južnokitajskem morju. Letalonosilka Liaoning in spremljajoča plovila so pluli proti zahodu od sredinske črte 180-kilometrov široke ožine, prehod naj bi trajal približno 10 ur.

Tajvan je v visoki pripravljenosti zaradi kitajske letalonosilke, ki je vplula v Tajvansko ožino, tri kitajske vojaške ladje so opazili tudi v bližini južne Japonske. Kitajske vojaške ladje so prečkale preliv Tsushima, vendar niso vstopile v japonske obrambne vode. Pred tem je osem kitajskih letal, med njimi tudi šest bombnikov H-6, letelo čez preliv Tsushima, a kršitve japonskega zračnega prostora ni bilo. Povratek kitajskih vojaških ladij sovpada z obiskom tajvanske predsednice Tsai Ing-wen v Srednji Ameriki, kamor je odpotovala z namenom krepitve odnosov z zaveznicami. Tajvansko obrambno ministrsvo, ki ima premik ladij pod svojim nadzorom, je javnost pozvalo, naj ostane mirna.

Kitajska ima Tajvan za del svojega ozemlja, ki bo nekoč združen z matično državo. Predsednica Tsai Ing-wen je lani po prihodu na oblast zavrnila koncept “ene Kitajske”. Peking je zato z novo vlado na otoku prekinil vse stike.

B. J., STA