fbpx

Po vojaškem konfliktu Indijci pričeli bojkotirati kitajske izdelke

Foto: epa

Po mejnih sporih med Indijo in Kitajsko, kjer je prišlo do streljanja in smrtnih žrtev, Indijci protestirajo in množično bojkotirajo kitajske izdelke, saj so ti izrinili vso konkurenco.

Potem, ko je nekaj dni nazaj umrlo 20 indijskih vojakov na mejnem območju med Indijo in Kitajsko v Himalaji, so se odzvali indijski trgovci in napovedali bojkot kitajskih izdelkov na njihovih trgih.

Največja tržnica v Indiji Sadar Bazaar v New Delhiju ima 40 tisoč trgovin, vendar je skoraj vse, kar 70 odstotkov blaga na trgovinskih policah, narejenega na Kitajskem. Različna trgovinska združenja so napovedala bojkot kitajskih izdelkov, če kitajska vlada ne bo podpirala tudi indijskega lokalnega gospodarstva in znižala trošarin.

Indijska televizija je tako v petek že objavila seznam največjih kitajskih podjetij, ki poslujejo z Indijo in tako državljanom dala resen signal. Prav tako lahko Indijci nestrinjanje s kitajsko politiko izrazijo tudi preko socialnih omrežij.

Foto: epa

Na potezo Indije se je odzvala tudi Kitajska, in sicer z besedami, da gre za iracionalen izbruh jeze indijskega nacionalizma, za katerim stojijo ZDA.

Rok Krajnc