Po zadnjih merjenjih nemška stranka CDU pridobiva na priljubljenosti med volivci, Zeleni izgubljajo

Vodja CDU Armin Laschet. (Foto: epa)

V Nemčiji poteka tekma za “krono” Angele Merkel, ki je vodila Nemčijo in deloma tudi svetovno gospodarstvo kar 16 let. Bitka med strankami je močna, saj si vsak želi prevzeti njen prestol, po anketah sodeč pa si tudi Nemci želijo nekaterih sprememb. Ne glede na to stranki CDU do sedaj kaže najbolje, saj je od zadnjega merjenja pridobila štiri dodatna mesta in bi na volitvah zmagala. Na drugem mestu so se znašli zeleni, ki pa so nekoliko izgubili podporo predvsem na račun vzhodnih volivcev, zato razmišljajo o razširitvi svojega programa. 

V Nemčiji bodo potekale volitve 26. septembra, kjer bodo Nemci volili poslance in bo izbran novi kancler. Po zadnjih podatkih kaže najbolje vladajoči strani CDU, in sicer bi slednja dobila 28 odstotkov glasov in je od zadnjega merjenja dobila štiri nova mesta. Na drugem mestu se je znašla stranka Zelenih, ki bi prejela bi 22 odstotkov glasov), od zadnjega merjenja pa so izgubili tri mesta. Stranka socialnih demokratov je prejela 15 odstotkov glasov in bi od prejšnjega merjenja prejela en sedež več. Na četrtem mestu se je znašla stranka AfD, na petem mestu pa stranka svobodnih, ki je izgubila eno mesto.

Največji tekmec vladajoči CDU je stranka Zelenih, ki si želi zmagati na jesenskih volitvah. Slednja je izjemno priljubljena v nemških zahodnih mestih, njihov preboj pa preprečujejo volivci na nekdanjem komunističnem vzhodu, kar bi jim lahko onemogočilo priložnost, da prejmejo dolgoletno “krono” kanclerke Angele Merkel, poroča The local.de. “Na vzhodu, ki ga še vedno zaznamuje šok zaradi ponovne združitve, potencialno dragi ekološki ukrepi za volivce niso velik žreb,” je za AFP dejal politolog Hajo Funke.

Vir: Twitter

Zeleni, ki so bili zunaj vlade od leta 2005, so bili na nacionalni ravni visoko, volivci pa so anketirancem povedali, da je njihova glavna skrb podnebna kriza, čeprav je zanimanje zanjo precej večje na zahodu. Raziskava iz prejšnjega meseca je pokazala tudi, da so Nemci lačni sprememb, več kot 60 odstotkov jih je upalo na novo vlado po volitvah. Starejši pripadniki stranke Zelenih pravijo, da so veseli, ker se kampanja oblikuje kot dirka z dvema konjema. Navdušeni so tudi nad kandidatko za kanclerko, mlado mamico Annaleno Baerbock. Po besedah sopredsednika Roberta Habecka je padec podpore znak, da bo morala stranka nekoliko razširiti svoj program.

Sara Rančigaj