fbpx

Pobegli zapornik, ki ga je džihadist John mučil 13 mesecev, napisal spomine iz ujetništva

Foto: TW, slika je simbolična

Daniel Rye je novinar, ki je v Siriji iskal pogrešanega kolega Jamesa Foleya, leta 2013 pa so ga zajeli džihadisti.

Šestindvajset letnega danskega fotografa so pripadniki IS pretepali in mučili kar 13 mesecev. V ujetništvu je bil skupaj z Američanom Jamesom Foleyem in Angležem Johnom Canliejem. Svojo zgodbo v ujetništvu je zapisal v knjigi.

Daniel se je iz ujetništva džihadistov rešil z odkupnino 1,8 milijona evrov, ki so jih zbrali preko različnih virov in donacij, saj njegova družina ni bila dovolj premožna, da bi lahko sama izplačala odkupnino. Če ne bi zbral denarja, bi ga usmrtili, kot ostale talce, piše Daily Mail.

V svojih pripovedovanjih je opisal več srečanj z najbolj zloglasnim in sadističnim džihadistom Johnom, ki je javnost redno obveščal o obglavljenjih zajetih zahodnjakov. Ta se je redno izživljal nad ujetniki, številne pa je obglavil ali jih ustrelil.

Njegovo okrutnost so zaustavili Američani
Mohammed Emwazi
, z bojevniškim imenom ‘džihadist John’, se je na fotografijah vedno skrival za masko, čeprav so britanske varnostne službe hitro ugotovile, da gre za Kuvajtčana, ki je celo življenje živel v Londonu. Džihadist John se je v javnosti prvič pojavil leta 2014, ko je odrezal glavo ameriškemu novinarju Jamesu Foleyu. Po tem umoru je ubil še Stevena Sotrlofa, Petra Kassiga, Davida Hainesa in Alana Henninga. Njegov niz brutalnih obglavljanj so na srečo zaustavili Američani, ki so ga ubili v zračnem napadu novembra lansko leto.

M. P.