fbpx

Podaljšanje izrednih razmer v Franciji – Valls svari pred novimi napadi

Foto: STA

Po pokolu v Nici, v katerem je moški s tovornjakom zapeljal v množico in ubil 84 ljudi, so se po sedmih urah razprave v spodnjem domu parlamenta v Parizu včeraj odločili za pol leta podaljšati izredne razmere v državi.

Potem ko je po sedmih urah občasno burne razprave četrto podaljšanje izrednih razmer v noči na sredo podprlo 489 poslancev, proti pa jih je bilo 26, so v senatu v sredo zvečer podaljšanje izrednih razmer podprli s 309 glasovi za in 26 proti. Predvideno je bilo trimesečno podaljšanje, a so jih po vztrajanju največje opozicijske stranke, republikancev nekdanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja podaljšali za pol leta.

Varnosti organi imajo posebna pooblastila
Varnostni organi so, za razliko od prejšnjega podaljšanja, znova dobili pravico do opravljanja hišne preiskave brez ustrezne odločbe sodišča. Organi bodo brez predhodne odobritve tožilca lahko preiskali tudi prtljago in vozila, policija pa bo lahko zasegla podatke z  mobilnih telefonov ter računalnikov. Oblasti bodo tudi lažje zaprle verske objekte, kjer pozivajo k sovraštvu in nasilju.

Francozi se bodo morali naučiti živeti s teroristično grožnjo
Po tem, že tretjem večjem terorističnem napadu v zadnjem letu in pol, letijo številne kritike na francosko vlado. Premier Manuel Valls  je bil v ponedeljek na žalni slovesnosti v Nici deležen celo žvižgov. Valls je v sredini razpravi opozoril, da se bodo morali Francozi naučiti živeti s teroristično grožnjo in biti pripravljeni na nove teroristične napade. Notranji minister Bernard Cazeneuve pa je v razpravi pred glasovanjem v narodni skupščini branil vlado in poudaril, da je poostrila varnostne ukrepe, in sicer predvsem z napotitvijo več tisoč pripadnikov varnostnih sil na ulice.

I.K.,STA