fbpx

Podatki obveščevalnih struktur: Ukrajina mora nadaljevati z ofenzivnimi operacijami

Ukrajinski vojak. (Foto: epa)

Invazija na Ukrajino se nadaljuje, obrambno ministrstvo Združenega kraljestva pa je podalo najnovejše podatke z bojišča. Ukrajinske sile nadaljujejo protiofenzivne operacije s kopenskimi napadi in napadi na ruske kopenske komunikacijske linije (GLOCK) čez reko Dneper, ruska vojska si bo morala pomagati z mobilnimi rezervnimi enotami. Po mnenju obveščevalne službe bo morala Ukrajina izdatno izvajati ofenzivne operacije, saj bo to ključnega pomena za vzdržanje obrambe na jugu.

Ukrajina poskuša potisniti ruske sile na jugu, medtem ko ruske čete še naprej napredujejo na vzhodu. Po zadnjih informacijah obveščevalne službe Združenega kraljestva, Ukrajina napreduje proti vzhodu, Rusija pa si prizadeva za pridobitev nove vojaške pomoči iz Kremlja, zato si zdaj pomaga z mobilnimi rezervnimi enotami.

Inštitut za preučevanje vojne (ISW) je za tuje medije sporočil, da so v zadnjih 24 urah na petih lokacijah potekali močni spopadi. Ukrajinske oblasti so sporočile, da je ukrajinska vojska uničila skladišča z opremo in nadzorne točke, ter poškodovala mostove čez reko Dneper, kar je odrezalo rusko vojsko od dobave orožja in osebja s Krima. Na spodnjem zemljevidu je najnovejša posodobitev obrambne obveščevalne službe o razmerah v Ukrajini.

Foto: Twitter

Najnovejše obvestilo obrambne obveščevalne službe o razmerah v Ukrajini pravi, da ukrajinske oklepne sile že od ponedeljka nadaljujejo z napadi na rusko južno skupino sil na več oseh po jugu države in da so ponekod potisnile frontno črto nekoliko nazaj, pri čemer so izkoristile razmeroma šibko obdržano rusko obrambo.

Ukrajina mora izvajati ofenzivne operacije
Glede na to, da jim je uspelo uničiti precejšen del opreme v skladiščih, se pričakuje, da bo Rusija zdaj verjetno poskušala zapolniti vrzeli v svoji liniji z vnaprej določenimi mobilnimi rezervnimi enotami. Po poročanju ukrajinskih medijev naj bi namreč nadaljevale s premeščanjem velikih konvojev vojaške opreme s Krima in Melitopola. Župan Melitopola Ivan Fedorov je po poročanju Kyiv Post opozoril, da so ruske sile odprle približno pet vojaških baz in vojašnic v Melitopolu in bodo verjetno še naprej pripravljale obrambo okoli Melitopola glede na njegove strateško pomembne GLOC-e med Rostovsko oblastjo in južno Ukrajino. Med njimi bodo verjetno tudi nekateri iz vzhodne skupine sil. Rusija si namreč še naprej pospešeno prizadeva pridobiti nove okrepitve. Prostovoljni bataljoni novega 3. armadnega korpusa so do 24. avgusta zapustili svojo domačo bazo blizu Moskve, zelo verjetno za nadaljnjo napotitev v Ukrajino.

“Če bo Ukrajina uspela izvajati trajne ofenzivne operacije, bo kohezija te nepreizkušene strukture verjetno ključni dejavnik za vzdržnost ruske obrambe na jugu,” poroča obveščevalna služba Združenega kraljestva.

Tanja Brkić