fbpx

Združeni narodi razkrivajo: Trenutno je na svetu največ beguncev v zgodovini

Foto: epa

Podatki Agencije za begunce Združenih narodov (UNHCR) ocenjujejo, da je na svetu trenutno približno 65,3 milijona beguncev, prosilcev za azil ali notranje razseljenih ljudi. V naslednjem letu naj bi se ta številka povečala še za dodatnih pet milijonov. Kot pojasnjujejo v ZN, pomeni to enega begunca na 113 ljudi na svetu. 

Število beguncev po svetu je največje po drugi svetovni vojni. Vzporedno s tem porastom pa se je močno okrepila tudi podpora skrajno desnim strankam z izrazito protimigrantskimi politikami. Število migrantov je prvič, odkar UNCHR zbira te statistične podatke, preseglo mejo 60 milijonov.

Več kot polovica vseh migrantov prihaja zgolj iz treh držav – Sirije, Afganistana in Somalije. Največ pa se jih nahaja v državah tretjega sveta. Med njimi jih največ gosti Turčija, kjer je kar 2,5 milijona beguncev, sledita pa ji Pakistan in Libanon.

Spremenjena tudi politična slika v Evropi
V Evropo je sicer prek morja prišlo več kot milijon migrantov. Njihovi najbolj popularni destinaciji sta Nemčija in Švedska, največ pa jih je sprejela Nemčija. Migrantska kriza je dodobra spremenila tudi politično sliko v Evropi. Pri tem poročilo Združenih narodov navaja predvsem gradnjo ograj znotraj schengenskega območja, poroča BBC.

Zaradi težav, ki jih v Evropi povzroča migrantska kriza, pa je vodja agencije ZN za migrante poudaril, da bi morala Evropa bolje sodelovati. Po njegovem mnenju bi se morali tudi bolje boriti proti negativnim stereotipom in ksenofobiji zoper migrante.

M. G.