fbpx

Podelitev Oskarjev kot platforma za širjenje “woke” ideologije

foto: STA / Xinhua / Wikimedia / EPA Etienne Laurent

V Los Angelesu je potekala 93. podelitev Oskarjev. Podelitev prestižnih nagrad pa je že vrsto let obenem tudi platforma za izražanje političnih, predvsem levičarskih in liberalnih, stališč hollywoodske elite. Ob tem je spletni medij Breitbart objavil najbolj “woke” izjave znanih igralcev iz prejšnjih podelitev, s katerimi kažejo svojo podporo »prebujeni« ali “woke” levici.

LeonardO DiCaprio je tako leta 2016 izkoristil podelitev za opozarjanje na “klimatske spremembe”. Ob tem je dejal, da “gre za eno najhujših groženj s katero se sooča naša vrsta, zaradi česar moramo sodelovati.” DiCaprio je bil kasneje deležen posmeha na družbenih omrežjih, saj se sam rad vozi predvsem v privatnih letalih.

Leta 2019 je temnopolti režiser Spike Lee izkoristil Oskarje, da bi govoril o »dediščini suženjstva« in pozval gledalce naj se ob volitvah 2020 postavijo na “pravo stran zgodovine”.

Režiserka dokumentarca, katerega “naročnik” naj bi bil Obama, Julia Reichert,  je na Oskarjih 2020 citirala znani Marxov slogan iz Komunističnega manifesta: “Delavci vseh dežel združite se”. Oskarji 2020 pa so na splošno potekali v duhu “woke” ideologije. Igralke Brie LarsonGal Gadot in Sigourney Weaver so na isti prireditvi oznanile, da so “vse ženske super junakinje”.

Na istih Oskarjih 2020 pa je bil s svojimi izjavami najbolj “woke” igralec Joaquin Phoenix, ki je rekel, da gre v primeru boja proti spolni neenakosti ali rasizmu, kot tudi pri gibanjih za pravice istospolnih, ali pa za pravice ameriških domorodcev ali za pravice živali, vedno za boj proti prepričanju, da ima “nek narod, neka rasa, nek spol ali neka vrsta pravico nadzorovati in izkoriščati druge”.

A.S.