fbpx

Podjetje Ferrero je začasno ustavilo proizvodnjo v Belgiji in odpoklicalo čokoladne izdelke za otroke

Odpoklic čokoladnih izdelkov za otroke

Včeraj je zastopnik proizvajalca Ferrero za Slovenijo (Ferrero Hrvaška) obvestil UVHVVR o zadnjih ugotovitvah oblasti pristojnih za nadzor nad varno hrano v njihovem belgijskem obratu, v katerem proizvaja določen nabor čokoladnih izdelkov. Informacijo o tem je UVHVVR prejela tudi preko EU RASFF sistema. Zaradi pojava zastrupitev povezanih z uživanjem izdelkov proizvedenih v tem obratu ter na podlagi ugotovitev nadzora, je podjetje Ferrero začasno ustavilo delovanje svoje belgijske tovarne, ki se nahaja v mestu Arlon. Takoj je stekel tudi odpoklic vseh izdelkov vseh lotov, ki so se tam proizvajali.

Ferrero Hrvaška nas je obvestil o pričetku izvajanja odpoklica naslednjih proizvodov: Kinder Surprise T6, Kinder Happy Moments, Kinder Mini Mix Peluche T133g (polnjene igračke), Kinder Surprise Maxi 100g in  Kinder Schokobons.

Proizvodi se umikajo iz številnih trgovin,  UVHVVR preverja izvajanje odpoklica na terenu.

Bolj podrobni podatki o odpoklicanih proizvodih bodo objavljeni na spletnih straneh odgovornih podjetij, UVHVVR pa bo informacijo povzela na svoji spletni strani med Obvestili za potrošnike. Nekateri trgovci so odpoklicali tudi druge proizvode, ki so se prodajali že pred časom,   zato je pomembno preveriti  mesto proizvodnje.

Družba Ferrero je potrdila, da je prišlo do določenih pomanjkljivosti, vključno z obveščanjem, kar je pripeljalo do zaprtja tovarne. Tovarna bo ponovno odprta,  ko bo pristojni organ za varnost hrane potrdil ustreznost vseh sprejetih korektivnih ukrepov.  Odpoklic proizvodov se nanaša na vse čokoladne  izdelke za otroke in vse lote, proizvedene izključno v  obratu  v mestu Arlon v Belgiji.Tovarna v Arlonu proizvede približno 7 % celotnega  obsega izdelkov po vsem svetu, kar pomeni, da niso sporni vsi Kinder proizvodi. Podatek o mestu proizvodnje je praviloma naveden na deklaraciji, zato lahko potrošniki to tudi sami doma preverijo.  Proizvodi proizvedeni v drugih obratih niso sporni.

Potrošnikom svetujemo, naj proizvode, ki so bili proizvedeni v belgijskem obratu ne zaužijejo, temveč vrnejo na mesto nakupa ali zavržejo.

Sara Kovač