fbpx

Tako levičarji omejujejo svobodno izbiro: Švedski “mladi forum” v imenu boja proti globalnemu segrevanju zahteva samo vegetarijanske menije v šolah, bolnišnicah in celo domovih za ostarele

Podmladek Švedskih socialdemokratov želi uvedbo samo vegeterijanskih menijev v šole, bolnišnice in domove za ostarele. Slika je simbolična (vir: twitter)

SSU, podmladek švedskih socialdemokratov, je predlagal radikalne ukrepe, s katerimi bi se borili proti globalnemu segrevanju. Med predlaganimi ukrepi mladih rdeče-zelenih radikalcev sta prepoved letov znotraj države in uvedba izključno vegetarijanske prehrane v šole, bolnišnice in domove za ostarele. 

Zveza mladih socialdemokratov (SSU), podmladek največje stranke SD v državi, je na kongresu, ki se odvija te dni, predstavila vrsto predlogov, s katerimi bi se radi borili proti globalnemu segrevanju.

Po njihovem bi vegetarijanski meni moral biti norma v vseh državnih ustanovah, kakršne so šole, bolnišnice in domovi za ostarele. V SSU verjamejo, da bi na tak način lahko zmanjšali emisije ogljikovega dioksida.

Prepoved letov, prepoved fosilnih goriv, prepoved nuklearne energije
Ravno tako bi po poročanju Voice of Europe SSU rad uvedel progresivne davke na letenje, kar bi pomenilo, da tisti, ki več letijo z letali, plačujejo višje davke. Po drugi strani bi lete z letali znotraj Švedske v celoti ukinili.

Slika je simbolična. (Vir: Twitter)

Poleg tega zahtevajo prepoved rabe zemeljskega plina in drugih fosilnih goriv do leta 2030. Do leta 2040 pa želijo prepovedati še vso rabo jedrske energije. Sami si domišljajo, da bodo stara vozila nadomestili avtomobili na električni pogon. Kako pa bodo izdelali te avtomobile zgolj z vetrnicami in sončnimi elektrarnami, pa ni jasno. Mogoče bodo na pomoč priskočili škratje.

Za konec velja dodati, da SSU ni všeč, ko novinarji opravljajo svoje delo. Tako so novinarja Expressena, ki je spraševal o višini denarnih sredstev, ki so jih člani podmladka zapravili za svoje kampanje, nagnali s kongresa, prepoved pa velja tudi za sam časopis.

Ivan Šokić