Podpora nemški vladi strmoglavlja

Za nemškega kanclerja Olafa Scholza prihajajo težki časi. Javnomnenjska podpora vladajočim strmo pada. (Foto: Pixabay)

Kar dve tretjini Nemcev je sitih vladajoče socialdemokratske politike in si želi novo zvezno vlado. Z aktualnim kanclerjem Scholzem pa je še slabše. Zadovoljnih z njim je le še slabih 22 odstotkov Nemcev, kar 70 odstotkov pa jih je prepričanih, da tako ne gre več naprej, kaže raziskava agencije INSA. 

SPD, Zeleni in FDP so po dopustih še manj priljubljeni kot po neuspelem zakonu o ogrevanju v začetku junija. Do občutnega poslabšanja priljubljenosti je prišlo v sredo. Ministrica za družino, starejše, ženske in mladino Lisa Paus je namreč brez predhodnega obvestila blokirala program gospodarske pomoči finančnega ministra Christiana Lindnerja (FDP). To je ponižanje za Olafa Scholza in Lindnerja ter podkanclerja Roberta Habecka (Zeleni). 

Ministrica za družino je namreč zaskrbljena, saj želi finančni minister nameniti šest milijard evrov za svoj paket gospodarske pomoči, zgolj dve milijardi pa za njeno zadevo – osnovno zavarovanje otrok. Ministrica Paus si namreč prizadeva za višja finančna sredstva za revnejše družine, poroča Bild

Odvisno od dohodkov staršev bo uveden dodatni prispevek za skupno kritje prejšnjih posamičnih storitev. Trenutno že obstaja dodatna podpora za starše, vendar pa se jih zanjo odloči le 30 odstotkov. Ministrica za družino obljublja, da bo imelo od nove oblike pomoči koristi kar 5,5 milijona otrok. Stranka FDP pa meni, da je pristop ministrice predrag, slabo preračunan in nedodelan.

Vodja skupine Christian Dürr pa je presenečen zaradi nastalega občutka, da bo več državnega denarja in manj delovnih spodbud za starše prispevalo k rasti in blaginji. Argument stranke FDP je, da petčlanska družina od države letno prejme skoraj 40 tisočakov.

Domen Mezeg