Podpora protimigrantskim strankam v Italiji še naprej narašča

Vodja Lige Matteo Salvini (Foto: STA)

Italijansko Ligo trenutno podpira 21,4 odstotka Italijanov, 20,1 odstotka pa bi podprlo Italijansko bratovščino. Obe stranki desnice odlikuje protimigrantska drža.

Po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je izvedla agencija SWG, bi italijanska Liga na parlamentarnih volitvah samostojno prejela 21,4 odstotka glasov. Na drugem mestu sledi še ena desna protimigrantska stranka, tj. evroskeptična Italijanska bratovščina (FdI), ki bi jo na volitvah podprlo 20,1 odstotka vprašanih.

Gre za občuten skok v podpori med italijanskimi volivci. Na volitvah leta 2018 je FdI prejel nekaj čez štiri odstotke glasov. Pozna se, da so trenutno edina opozicijska stranka v parlamentu, kjer vse ostale stranke podpirajo vlado narodne enotnosti, ki jo trenutno vodi premier Mario Draghi.

50-odstotni padec podpore vladajoči levo populistični M5S
FdI je po poročanju Remix News znana po svoji ostri protimigrantski drži, a kakor zaenkrat kaže samo desne vlade v Italiji še ne bo, kajti FdI zavrača sodelovanje v koaliciji s stranko nekdanjega premierja Silvija Berlusconija Naprej Italija, ki ji je zadnja anketa namerila sedemodstotno podporo. Redne volitve so načrtovane za 2023, a ker je to vseeno Italija je možnost, da se zgodijo predčasne volitve precejšnja. Desna koalicija, ki bi jo sestavljali Liga, ki jo vodi Matteo Salvini, Naprej Italija in Italijanska bratovščina bi po zadnjih anketah osvojila skupno 48,5 odstotka glasov.

Socialdemokrati iz PD bi prejeli 19 odstotkov glasov, levi populisti iz Gibanja 5 zvezdic (M5S), ki so bili zmagovalci parlamentarnih volitev leta 2018 pa bi prejeli 16 odstotkov glasov. V primeru M5S gre za katastrofalen 50-odstoten padec podpore med volivci.

Kakor kaže, italijansko volilno telo želi videti konec neprestanega navala migrantov v njihovo državo. Samo od januarja 2021 so v Italiji zabeležili 15 tisoč prihodov novih nelegalnih migrantov, kar je trikrat več kot v enakem obdobju lani. Po podatkih Frontexa naj bi zunanje meje EU v prvem četrtletju 2021 prestopilo 36.100 migrantov. To je za tretjino več kot lani, ko se je omejilo potovanja in zaostrilo pogoje prehajanja mej zaradi pandemije covid-19.

Ivan Šokić