fbpx

Podpornik Islamske države zaradi načrtovanega napada na parlament v Ameriki obsojen na 30 let zapora

Foto: epa

Podpornik Islamske države, ki se je na sodišču drl “Alah ima vse pod nadzorom”, si je z načrtom za teroristični napad na ameriški parlament, United States Capitol, prislužil 30 let zapora.

22-letnik je obtožen načrtovanja napada na spomenik zgodovinskega pomena United States Capitol, kjer se nahaja ameriški parlament, na sodišču pa je v svojo podporo Alahu izgovarjal njegovo ime. Sodnica Sandra Beckwith mu je prisodila 30 let za zapahi, saj je izrazila dvome, da se zločinec Christopher Lee Cornell res kesa svojega spodbujanja džihadističnega nasilja. Ko je prišel vklenjen v sodno dvorano, je sicer sprva ponudil svoje opravičilo in prosil sodnico, da mu da “drugo priložnost”, nato pa kritiziral sodni sistem in vzklikal: “Alah ima vse pod nadzorom, ne ta sodnica!”

Sodnica je ostala pokončna in teroristu prisodila 30 let
FBI je aretiral Cornella januarja 2015, avgusta pa je bil priveden pred sodnico tudi zaradi poskusa umora ameriških uradnikov in zaposlenih. Sodni dokumenti so namreč razkrili, da je Cornell izjavil, da si je želel izvršiti napad na Baracka Obamo, njegovi odvetniki pa so se zavzemali za krajšo kazen, češ da je zavrnil “radikalno islamsko propagando”, a da hkrati spoštuje “mirno islamsko versko filozofijo”. Odvetniki so tudi zatrjevali, da želi biti Cornell produktiven državljan. A sodnica je ostala pokončna in podporniku Islamske države pripisala 30 let zapora.

Daily Mail je o Cornellu zapisal, da je osamljen, depresiven mlad moški, ki se je samoradikaliziral, medtem ko je o življenju “fantaziral izza računalniškega zaslona”. Njegovi odvetniki so še trdili, da njegovo mentalno stanje odraža izkrivljeno realnost.

Še v priporu je novačil borce za Islamsko državo
Ko ga je FBI aretiral v zahodnem Cincinnatiju na parkirišču pred neko trgovino, je imel pri sebi dve orožji, on pa se je izgovarjal, češ da je pravkar kupil dve polavtomatski puški M-15 in 600 nabojev. Tožilci pa so razkrili, da je svojo kriminalno dejavnost nadaljeval tudi v priporu, ko je med ostalimi priporniki spodbujal nasilje ter med njih poskušal razposlati “ameriško sporočilo” kot poziv drugim, da sodelujejo v “boju proti nevernim prebivalcem Amerike”.

Zvezni sodnik pa je nedavno obsodil še enega prebivalca Cincinnatija, 22-letnega Munirja Abdulkaderja na 20 let zapora, ki je načrtoval napad na policijsko postajo v podporo skupini Islamska država.

Marjanca Scheicher