fbpx

Podpredsednik Zimbabveja krivdo za gospodarski polom države pripisal belcem – dali so jim neodvisnost, niso pa jih učili ekonomije

Zimbabvejski podpredsednik Kembo Mohadi (Foto: epa)

Podpredsednik Zimbabveja Kembo Mohadi je izrazil kritiko na račun belcev, ker so Zimbabvejcem prepustili državo, ne da bi jih podučili o ekonomiji. Država se namreč že dlje časa sooča s poslabšanimi gospodarskimi razmerami. 

Podpredsednik Zimbabveja Kembo Mohadi je v nagovoru pokrajinske strukture vladajoče stranke Zanu v Gwandi, jugovzhodno od mesta Bulawayo, potožil, da se gospodarska depresija v državi pojavlja vse odkar se je država osamosvojila od Velike Britanije leta 1980. “Pridobili smo si neodvisnost, a belec nas nikoli ni naučil, kako voditi naše gospodarstvo.”

V nagovoru, ki je bil predvajan na nacionalni televiziji, je izpostavil, da je edino znanje, ki ga imajo domačini, kako voditi trgovine in prodajati alkohol. “To je to in nič več,” je poudaril.

Prišlo je do zloma lokalne valute
Mohadi, eden od dveh podpredsednikov v državi je izpostavil, da kolonialisti niso naredili veliko, da bi svoje znanje prenesli na domačine. Država, ki je nekoč veljala za žitnico Afriko, je v času administracije Mugabeja, na začetku leta 2000, zabredla v ekonomski kaos. Po spornem programu redistribucije v državi, kjer je prišlo do zasega kmetij v lasti belcev, je prišlo do politične nestabilnosti in hiperinflacije, ki je zlomila lokalno valuto.

Foto: epa

Zimbabvejski dolar je sedaj vreden približno odstotek svoje nekdanje vrednosti, poroča News24. Zaskrbljujoče pa je, da se sodeč po podatkih iz februarja letos več kot 4,3 milijona Zimbabvejcev na podeželju sooča z negotovo preskrbo s hrano.

Nina Žoher