fbpx

Poglejte, kdo je šel skozi Slovenijo: Devet pijanih muslimanov – migrantov iz Iraka dve uri posiljevalo 28-letno učiteljico

Foto: epa

Devet prosilcev za azil, ki prihajajo iz Iraka in so v sorodu, je dve uri posiljevalo ubogo Avstrijko, 28-letno učiteljico. Tuji mediji razkrivajo, da je vseh devet posiljevalcev v Avstrijo prišlo po balkanski poti, kar pomeni, da so prečkali tudi Slovenijo.

Tožilci so na sodišču povedali, da so obdolženi Iračani “zlorabili slabotno osebo, posilstvo pa izvedli na zelo ponižujoč način”. V začetku obravnave, ki je bila v tem tednu, je bilo slišati, da je bila ženska, ki so jo imenovali le Sabine K., “mrtvo pijana”, ko je šla z nekimi moškimi v stanovanje. Večina Iračanov je obtožbe, pričakovano, zanikala, vendar pa se njihov DNK kar v šestih primerih ujema s tistimi, ki so jih dobili na ali v njenem telesu.

Ko se čudovit večer spremeni v grozo
Na sodišču je bilo razjasnjeno, kako je žrtev prispela na Dunaj 28. decembra 2015, da bi vstop v novo leto preživela v tem lepem mestu skupaj s prijateljico. Malo pred polnočjo 31. decembra sta hodili po središču mesta, da bi se pridružili glasni množici, s katero sta pričakali leto 2016. Okrog 2. ure sta še nazdravljali v baru Cactus. Tik pred 3. uro pa je Sabinina prijateljica opazila, da Sabine ni več tam. Nek moški ji je nato povedal, da “je bila odpeljana”.

Obdolženi moški, stari med 22 in 45 let, so prispeli v Avstrijo med majem in decembrom 2015 po t. i. balkanski poti, torej so šli tudi skozi Slovenijo. V času napada jih je pet že imelo pravico do bivanja v Avstriji, štirim pa vloga za azil še ni bila odobrena, vendar je v obravnavi.

Žrtev še vedno na psihiatričnem zdravljenju
Sodnica Petra Poschalko je nato poslušala, kako so žensko v stanovanju na dunajski Rustenschacherallee v stanovanju najprej posilili štirje moški, kasneje pa še pet. Sabine je na kasnejšem zaslišanju dodala, da se je znašla gola na zakonski postelji, kjer so jo moški napadali eden za drugim. Njena odvetnica Karina Fehringer pa je na sodišču povedala, da je bila Sabine napadena v temi, zato ni mogla identificirati storilcev. Po zlorabah je bila žrtev sprejeta na zdravljenje v bolnišnici, na travmatološki oddelek, še vedno pa je v psihiatrični oskrbi za posttravmatske stresne motnje. Le nekaj dni pred zdajšnjo obravnavo pa je doživela ponoven psihični zlom in je bila prešibka, da bi se na sodišču srečala iz oči v oči s svojimi napadalci, zato je bila zaslišana kasneje.

Samo eden od napadalcev, 31-letni Mohamed Al-A., je posilstvo priznal, na sodišču pa je tudi zajokal, češ da je bil v tistem času “zelo pijan” zaradi vodke. Dodal je še, da mu njegova muslimanska vera prepoveduje pitje alkoholnih pijač, ampak na Silvestrovo, je dejal, je naredil izjemo in pil vodko. “Res sem bil pijan,” je priznal. “To je kaznivo dejanje v Iraku.” Torej, zanj je večji prekršek, če popiješ nekaj vodke, kot pa, če posiljuješ. Posilstva namreč ni obžaloval na enak način kot pitje alkoholne pijače.

Ko so žrtev odpeljali v stanovanje iz bara Cactus, so bili z Mohamedom Al-A. še trije soobdolženi: Nazar Al-J., Mohammed Al-T. in Alaa Al-J. Ostale obtožene osebe, Hader Al-A., Mustafa Al-J., Nael Al-J., Marwan Al-J. in Sabah Al-J., pa so na žrtev ‘počakale’ kar v stanovanju.

Po posilstvu in mučenju z žrtvijo na stranišču naredil še ‘selfie’
Na sodišču pa je pričal tudi zdravstveni izvedenec, ki je povedal, da je bila žrtev večkrat posiljena, nad njo pa so se tudi sadomazohistično izživljali. Žrtev je povedala, da je na njih vpila v nemščini: “Ne, nočem tega!” In v angleščini: “Poslušaj me, samo malo.” Vendar pa so se njeni napadalci pogovarjali le v arabščini. Za Alaa Al-J.-ja je bilo rečeno, da je vodja tega posilstva. Ko je bilo končno konec s posiljevanjem, jo je na stranišče pospremil Mohammed Al-A., kjer je z njo posnel še ‘selfie’ z mobilnim telefonom.

Policisti so si pomagali z aplikacijo za sledenje na žrtvinem mobilnem telefonu
Kasneje sta jo moški, ki je z njo na stranišču posnel selfie, in Alaa Al-J. odpeljala do bližnje postaje tramvaja, kjer sta jo poskušala pomiriti z besedami: “Ne joči.” Sabine je nato odšla na policijsko postajo, kjer je prijavila posilstvo, aplikacija za sledenje na njenem mobilnem telefonu pa je policiste vodila do prizorišča posilstva. Aplikacija je pokazala, da je bila Sabine tam 1. januarja 2016, v času med 4.20 in 6.20.

Na sodišču ni nihče, razen oseba, ki je priznala posilstvo, pokazal kesanja. Več od osumljenih je tudi zanikalo posilstvo, čeprav so na Sabininem telesu in v njej našli njihov DNK.

Daily Mail še piše, da se je sodnica Poschalko zdela vidno jezna, ko je poslušala izmišljene zgodbe migrantov. Sodišče sicer pospešeno nadaljuje na tem primeru, obsodba pa bo izrečena že 6. marca. Vsakemu od njih grozi po 15 let zapora.

Marjanca Scheicher