Poglejte, s čim se tokrat hvalijo Hrvati …

Foto: epa

”To so najboljše države za vzgojo otrok. Hrvaška je boljša od nekaterih najbogatejših držav na svetu,” se glasi naslov članka na hrvaškem novičarskem portalu Index. Gre za članek o poročilu Unicefa, v katerem ocenjujejo neenakosti med otroki v visokorazvitih državah po svetu.  

Hrvaška se je po rezultatih omenjenega ocenjevanja uvrstila na 12. mesto od skupaj 41 držav, a so jo prehitele mnoge evropske države, med njimi tudi Slovenija. Uvrščamo se namreč na 9. mesto najboljših držav za vzgojo otrok, kar pomeni, da so otroci v Sloveniji izpostavljeni manjši neenakosti kot na primer na Hrvaškem, na Portugalskem ali celo na Švedskem.

Poročilo Unicefa namreč preučuje neenakosti med otroki v državah Evropske unije in OECD. Razlikovali so predvseem neenakosti vključenosti v izobraževanje in med prihodki ter neenakosti samoocenjenega zdravja in zadovoljstva z življenjem. Na prvo mesto se tako uvršča Danska, kjer je med otroki prisotna najmanjša neenakost. Sledijo ji Finska, Norveška in Švica.

Dekleta bolj vesela kot fantje
Na dnu tabele lahko najdemo Turčijo in Izrael. Poročilo razkriva, da živi več kot 10 odstotkov otrok v gospodinjstvih z manj kot 50 odstotki povprečnega dohodka, neenakosti med otroki pa se le še povečujejo. Zmanjšujejo se le na področju fizične aktivnosti in zdrave prehrane, še poroča Index.

Pri ocenjevanju zadovoljstva z življenjem se je izkazalo, da so dekleta med 13. in 15. letom v vseh državah manj zadovoljna kot fantje.

Slovenija se torej uvršča na 9. mesto, med Estonijo in Latvijo.

M. G.