fbpx

Poglejte to 200-kilometrsko ograjo, z njo hočejo ustaviti Islamsko državo

Tunizijski vojaki na meji z Libijo. Foto: epa

Tunizija je končala z gradnjo več kot 200 kilometrov dolge žičnate ograje na meji z Libijo, da bi se zaščitila pred skrajneži Islamske države. Ti naj bi se poskušali pritihotapiti preko puščavske meje med državama. 

Ograja je obdana z bodečo žico, ob njej pa so vzpostavili tudi elektronski nadzorni sistem, s katerim bodo poskušali izslediti teroriste, je povedal Farhat Hachani, tunizijski obrambni minister.  Ograja je zgrajena preko celotne puščave – sestoji iz zemeljske stene, ob njej so skopani jarki, napolnjeni z vodo, vse skupaj pa so obdali z bodečo žico.

“Danes smo končali zapiranje meja. Pomagala nam bo zaščititi meje naše države in zaustaviti grožnje,” je v ponedeljek povedal obrambni minister.

Nova obrambna strategija Tunizije bo islamskim skrajnežem tako preprečila, da bi z avtomobili preko odprte puščave v državo pripeljali orožje in drugo opremo. Evropski in ameriški vojaški strokovnjaki bodo Tuniziji kmalu priskočili na pomoč in začeli uriti tunizijske vojaške sile za učinkovito uporabljanje elektronskega nadzornega sistema s kamerami in radarji, je še povedal Hachani.

Tunizija je lahko žrtev lastnih državljanov, ki so se pridružili IS
Že več kot 3000 Tunizijcev se je pridružilo Islamski državi in se rekrutiralo kot njihovi borci v Siriji in Iraku. Obrambnega ministra tako skrbi, da so se mnogi med njimi vrnili v Libijo in načrtujejo napade na Tunizijo. Tunizija od revolucije v državi v letu 2011 sicer velja za zgled demokracije na tem območju.

Vojaki Islamske države se urijo v džihadističnih kampih v sosednji Libiji in so na Tunizijo v preteklem letu že izvedli dva velika teroristična napada. V Libiji – po padcu voditelja Gaddafija leta 2011 – vlada popoln kaos; v sredozemskem pristaniškem mestu Sirte so ustanovili teroristično celico, od koder obvladujejo ozemlje, piše britanski Express.

A. D.